Vasárnapi zárvatartás: az MSZP ügyeletet tart az NVI előtt

2016. április 04. 17:04

Hétfő reggel óta ügyeletet tart az MSZP a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt, mert úgy tudják, hogy a Kúria szerdán fog jogerősen dönteni a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekről. Előfordulhat tehát, hogy újra használni kell az időbélyegzőt.

2016. április 04. 17:04

Az MSZP már hétfő reggel óta ügyeletet tart a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti épülete előtt, mert a párt információ szerint a Kúria szerdán dönt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos beadványokról – közölték a párt politikusai hétfőn Budapesten, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. 

A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzárral kapcsolatban másodikként adott be népszavazási kezdeményezést február 23-án, azt mondta, mivel a Kúria többféle döntést hozhat, előfordulhat, hogy újra használni kell az NVI időbélyegzőjét, hogy népszavazási kérdésüket beadják. Ennek azért van jelentősége, mert a jelenleg hatályos jogszabályok szerint egy tárgykörben csak egy kérdést, az elsőként benyújtottat hitelesítik. Legutóbb a vasárnapi zárva tartás ügyében a herceghalmi polgármester felesége megelőzte kérdése benyújtásával a szocialista Nyakó Istvánt, miután rejtélyes kopasz, kigyúrt férfiak jelentek meg az NVI előterében elhelyezett időbélyegzőnél.

Nyakó beszámolt arról, hogy pénteken jogi képviselőjével a Kúrián tekintette meg az eljárás irataiba. Akkor tudták meg, hogy szerdán dönt a bíróság felülvizsgálati kérelmeiről. Hozzátette: azt a tájékoztatást kapta, hogy most már előre csak az ügyfelekkel közlik a döntés időpontját. Mint mondta, nem teheti meg, hogy eltitkolja azt a tényt, hogy szerdán „a demokrácia kérdésében egy meghatározó jelentőségű döntés fog születni”. 

Nyakó István szerint a Kúria dönthet úgy, hogy a vasárnapi boltzár ügyében elsőként népszavazási kérdését benyújtó Erdősi Lászlóné kezdeményezését hitelesíti. Dönthet úgy is, hogy Erdősiné kérdését elutasítja, míg a szocialisták kérdését hitelesíti. Viszont a Kúria határozhat úgy is, hogy mind a két kérdést elutasítja. Utóbbi esetben ismét az NVI elé kell menni, és „újra kell játszani” a február 23-án történteket – közölte.

A politikus azt mondta, hétfő hat órától 24 órás ügyeletet tartanak az MSZP politikusai, aktivistái, amíg a Kúria döntéséről tudomást nem szereznek. 

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke közölte, bárhogy is dönt a bíróság, tudni akarják, kik a február 23-án és az azt követően történtek felelősei. Szerinte az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság tagjai nem tartották be köztisztviselői esküjüket: hivatali kötelességeiket nem részre hajlás nélkül, nem lelkiismeretesen, nem becsületesen és nem a jogszabályoknak megfelelően teljesítették. Reméli, hogy a Kúria tisztában van azzal, nem csupán két beadvány ügyében döntenek, hanem arról is, hogy a magyar állampolgárok bízhatnak-e a jogállamban – mondta.

A kormány egyébként már benyújtott egy törvényjavaslatot, amely kiküszöbölné a népszavazások kezdeményezésekor jelenleg még érvényben lévő párhuzamossági moratóriumot. A parlament előtt fekvő javaslat szerint ezután párhuzamosan lehetne aláírást gyűjteni több azonos tárgyú kérdésben is (ha azok egyébként a feltételeknek megfelelnek, tehát egyértelműek és nem ütköznek tiltott tárgyba). Az ilyen párhuzamos kezdeményezések esetén a javaslat szerint arról a kérdésről lehetne majd a népszavazást tartani, amelyhez előbb sikerült összegyűjteni a kétszázezer támogató aláírást.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illiberator
2016. április 05. 00:07
Miért csak a boltok? A bankok miért nem tart nyitva vasárnap (sőt szombaton sem)? Nyakó miért nem dolgozik vasárnap (mondjuk bolti eladóként)? Miért nem a bolti eladókat szavaztatják meg? Helyettük szavazni róluk, olyan mint más farkával verni a csalánt!
Tintamin
2016. április 04. 22:57
Az agyhalott fideszesek szerint nálunk demokrácia van: ha az lenne, nem lenne szükség ilyen bohócparádéra.
Kopasz
2016. április 04. 22:55
Emberek! Demokraták! Csak a nyakófajták. kékávósok, puklik tarthatnak ügyeletet a NVI előtt, vagy mindenki?Emtékások,Dózsások nem? Miért nem ?
Mich
2016. április 04. 20:26
A Szocialista Maffia visszavágásra készül... Gondolom, behívják az öreg pufajkásokat a dob-tárosokkal, olyan lesz, mint 56/57-ben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!