Lázár: Az Európai Bizottság javaslata a kényszerről szól

2016. május 12. 16:03

Az Európai Bizottság nem erőszakolhatja ki a kvótát elutasítók pénzbüntetését – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János továbbá a minőség javítását jelölte meg az oktatásban történő átalakítások céljaként. A miniszter azt is elmondta, hogy akár már idén betilthatnak egyes dohánytermékeket az országban.

2016. május 12. 16:03

Az Európai Bizottság (EB) nem erőszakolhatja ki sem a kötelező kényszerbetelepítési kvótát, sem az azt elutasítók pénzbüntetését – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János értékelése szerint az EB javaslata a kényszerről szól, végletesen ellentétes az unió alapokmányaival, szembemegy az európai emberek akaratával és nem fejezi ki a tagállamok egy részének politikai akaratát.

A tárcavezető egyúttal az elmúlt 25 év egyik legfontosabb kérdéseként hivatkozott a kvótareferendumra, amely szavai szerint várhatóan szeptemberben vagy október elején lehet.

Lázár: A cél a minőség javítása

Lázár János a minőség javítását jelölte meg az oktatásban történő átalakítások céljaként. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szakképzés átalakításáról szólva közölte: céljuk az, hogy a szakgimnáziumok elvégzése után a diák érettségi birtokában dönthessen arról, hogy munkába áll vagy továbbtanul.

A miniszter budapesti sajtótájékoztatóján közölte, azt szeretnék, hogy a magyar iskolarendszer Európa egyik legjobbja legyen. Megerősítette, hogy 2018 őszére felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet, és a rendszert úgy alakítják át, hogy lesz egy a szaktárca alá rendelt Klebelsberg oktatási központ, amely alatt 57 tankerületi központot alakítanak ki. Hozzátette: változni fog az iskolaigazgatók jogköre is.

Lázár János szólt arról is, hogy a szakiskolákból szakközépiskolák, a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek. Az átalakítás egyik okaként említette, hogy ma a szakközépiskola elvégzése után plusz egy évet kell tanulni a diáknak, hogy munkába állhasson.

Lehetőségünk van visszakerülni a nemzetközi buszgyártás térképére?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint a következő időszakban elfogadandó nemzeti közlekedési stratégia célja a tömegközlekedés minőségének javítása, olyan átalakítás, amely élhetőbbé teszi az országot. Lázár János elmondta, az elmúlt hat év gazdasági tevékenysége lehetővé teszi, hogy a magyar autóbuszgyártást visszategyék a nemzetközi buszgyártás térképére. Mára már létezik egy olyan magyar buszgyártó kapacitás, amely a tömegközlekedésben bekövetkező változások, beszerzések esetén biztosítja a magyar ipar érdekeinek érvényesülését –mondta.

A miniszter hozzátette, a közlekedési stratégia azzal is számol, hogy a tömegközlekedést üzemeltetőkkel – például önkormányzatokkal, fővárosi önkormányzatokkal, állami cégekkel – értelmes együttműködés valósuljon meg, amelynek következménye a nemzeti ipar erősödése lesz. 

Dohánytermékeket tilthatnak be Magyarországon

A miniszter közlése szerint rövid időn belül – akár még idén – betilthatnak egyes dohánytermékeket Magyarországon, és egységes csomagolást is bevezetnek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az egészség védelmével, a dohányzók számának csökkentésével indokolta a lépést. Kifejtette, hogy az egységes csomagolással a reklámozásnak akarják elejét venni.

A tiltás pedig azokra a termékekre vonatkozna, amelyek gyümölcs-, fűszer- vagy gyógynövényadalékot, ízesítést tartalmaznak. A tiltott körbe tartoznak majd a mentolos cigaretták és a kapszulás dohánytermékek.

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2016. május 12. 19:43
"A tiltás pedig azokra a termékekre vonatkozna, amelyek gyümölcs-, fűszer- vagy gyógynövényadalékot, ízesítést tartalmaznak. A tiltott körbe tartoznak majd a mentolos cigaretták és a kapszulás dohánytermékek." Ennek mi az ertelme?
gudmen
2016. május 12. 19:38
"Hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és költségvetési csalás miatt feljelentést tesz az LMP antikorrupciós szakszóvivője az Út a szakmaválasztáshoz program lebonyolításával kapcsolatban, Hadházy Ákos szerint ugyanis a hátrányos helyzetű gyermekek ösztöndíjára szolgáló 6 milliárd forintból 102 millió jutott el a fiatalokhoz, és tanáraikhoz is csupán 75 millió forint."
liberálzöld.
2016. május 12. 19:20
Erről pedig a kormány nem tehet!!?! "Meghalt annak az ügyészségi csoportnak a vezetője, amelyik a Quaestor-ügyön is dolgozott. "
Harangláb
2016. május 12. 18:51
Brezsnyev megnyalná a tíz ujját egy ilyen javaslatra...Junckerék kinyalhatják...:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!