Kövér Trianonról: A 21. században már tudatfoglaló küzdelmek lesznek

2016. június 05. 09:26

A magyarságtudat és a közösségi megmaradás fontosságáról beszélt Kövér László házelnök a trianoni évfordulón egy kárpátaljai rendezvényen. Mint mondta, a magyar tudatosságon alapuló nemzeti összetartozás stratégiai erőforrásunk a 21. században, amikor már nem területfoglaló háborúkat, hanem tudatfoglaló küzdelmeket fognak vívni.

2016. június 05. 09:26

A legmostohább trianoni sors a Kárpát-medencében a kárpátaljai magyarságnak jutott, ezért a kárpátaljai magyaroké a legnagyobb teljesítmény is, hogy, bár nagy áldozatok és fájdalmas veszteségek árán, de öntudatos magyar közösségként megmaradtak a szülőföldjükön – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Ungváron a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott színházi bemutató előtt mondott ünnepi köszöntőjében.

Száz év távlatából a nemzeti összetartozás napja nemcsak arra alkalmas, hogy számba vegyük a trianoni döntés kapcsán az ellenérdekelt külső erők által a magyarság rovására elkövetett bűnöket, hanem arra is, hogy tudatosítsuk – Széchenyi szavaival – »az önmagunk iránti hűtlenségeket«, azaz tudatosítsuk mindazon magyar bűnöket és mulasztásokat, amelyek hozzájárultak a trianoni tragédiához” – tette hozzá.     

Trianon lélektani örökségét csak akkor tudjuk felszámolni Kövér szerint, ha a magyarság nemzeti összetartozását erősíteni tudjuk a 21. században. A magyarok nemzeti összetartozásának alapja pedig keresztény szellemi gyökereinkből, magyar nyelvünkből, kultúránkból és történelmünkből táplálkozó azonosságtudatunk és nemzeti azonosságtudatunk fogalmazott. Jelezte: ez a magyarság legfontosabb erőforrása a 21. században, ez lehet az erő, amelynek segítségével nemzetközi jogrendet és államhatárokat nem sértő és korszerű módon tudjuk segíteni a teljes kárpát-medencei magyarság szülőföldjén való boldogulását, a magyarság lelki és anyagi erejének összpontosítását.

A magyar tudatosságon alapuló nemzeti összetartozás stratégiai erőforrásunk a 21. században - emlékeztetett, rámutatva, hogy „történelmi szétszórattatásunk hátrányából ezen erőforrással tudunk előnyt faragni egy olyan új világban, amelyben az igazi nyerteseknek nem a nagyok, hanem a tudatosak fognak bizonyulni”. A 21. századunk nagy erőpróbái nem a múltból ismert és elszenvedett területfoglaló háborúk, hanem újszerű, tudatfoglaló küzdelmek lesznek, amelyekben a szilárd azonosságtudatot nélkülöző közösségek bizonyosan veszteseivé válnak az egzisztenciális küzdelmeknek is – fogalmazott, megállapítva: mi, magyarok nem akarunk többé sem vesztesei, sem áldozatai lenni az előttünk álló időknek.

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2016. június 06. 08:14
itt egy tudatformalo tenyezo: aki haboru elol menekul, az nem kanaant akar maganak, hanem tulelni akar. tudom, hogy ezt igen nehez megerteni europa keleti feleben, ahol a kommunizmus fel evszazados kulturalis visszaesest es behozhatatlan elmaradast hozott letre. kelet-europaban a bolsevizmus alatt a kereszteny gondolkodas is elcsokevenyesedett. a szentirast is a sajat szajunk ize szerint olvassuk, ami tetszik betartjuk, ami nem tetszik azt meg kivagjuk. az emberek jezus krisztusra is mint egy partvezerre, makosi ratyira, kadar janora gondolnak, akinek a szavaira bologatni kell, de titokban lehet mast gondolni. az emberiseg keresztenyi osszetartozasanak elve a vegletes es keresztenyietlen onzes aldozata lett. kaparj kurta, neked is lesz, ha kell kapard ki a masik szemet is... ez minden csak nem keresztenyi kultura. a raszorulokkal szembeni kinyilas es befogadas csak ott lehetseges, ahol a jezusi tanitas meg ervenyes, ahol az onzes elvet folulirja a felebarati szeretet tanitasa. vagyis paradox modon a szekularis nyugat-europaban! miert van igy, mert a kereszteny elvek ervenyesek maradtak a szekularizmus terhoditasa elleneben is. kelet-europaban evvel szemben tobben hanyjak magukra a keresztet nagy nyilvanossag elott, kepmutato alamuszisaggal, de kevesebben tudnak rola es meg kevesebben fogadjak szivukbe, hogy jezus krisztus valojaban mit tanitott az egesz emberiseg szamara.
Szaniszló politikai tisztogatás
2016. június 05. 21:42
Ugyanez a Kövér József tavaly még elnökségi tag volt a pápai MSZP-ben és vezette a Szegfű Klubot... Sosem került ez elő a családi ebédeken? László ne tudná, József kicsoda? Vagy a saját rokona is persona non grata? Vagy a család úgy működik, hogy minden oldalon legyen rokon, mert sosem lehet tudni? Különös ez az elhatárolódás amiatt is, mert Kövér László a rendszerváltás előtt az MSZMP Társadalomtudományi Intézeténél dolgozott. Kövért nyilván nem ostorral kergették az MSZMP-hez
Szaniszló politikai tisztogatás
2016. június 05. 21:41
Aerion 2016. június 5. 18:01 @Kurvahošigutntag Kövérnek nem voltak kommunista felmenői, Vicces vagy:) Maga Kövér is kommunista volt! A házelnök szájából különösen elegánsan hangzik a komcsizás. Kövér László nagybátyja, Kövér József egy 2002-es interjúban a 168 órának elmondta, családjukban a baloldali szellemiség dominál, Kövér László nagyapja Szocialista Hazáért Érdemrendet is kapott. A fideszes politikus nagybátyja azt azonban cáfolta, hogy ennek a ténynek szerepe lett volna Kövér László egyetemi felvételében. - mondta a nagybátyja, a pápai MSZP akkori alelnöke. Kövér édesapja, Kövér László két lánytestvére, és ő maga is is párttagok voltak.
catalina9
2016. június 05. 18:40
Egy SZDSZ-es tudatfoglaló: Horn Gábor "Higgyék el, fontosabb az, hogy mi lesz az SZDSZ-szel, annál hogy mi lesz ezzel az országgal. És ezt nagyon őszintén mondom. " Elhisszük neki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!