Válság utáni szintre kerültek a devizatartalékok

2016. június 07. 11:43

A Magyar Nemzeti Bank nemzetközi devizatartalékai 2008 utáni szintre kerültek vissza. A jelenlegi 25 milliárd eurós szint főként a devizahitelek forintosításának, valamint az adósságtörlesztésnek köszönhető, hiszen egy év alatt így 11,7 milliárd euróval csökkentek a tartalékok. Az MNB a külső sérülékenység megítélésének javítása céljából csökkentette a tartalékokat.

2016. június 07. 11:43

Májusban 971 millió euróval 25,462 milliárd euróra csökkentek az MNB nemzetközi tartalékai – jelentette kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 

Ezzel a tartalékok szintje 4,860 milliárddal maradt el a tavaly év végi szinttől és 11,686 milliárddal csökkent egy év alatt. A májusinál alacsonyabb utoljára 2008 végén volt. 

Már a márciusi 4,164 milliárd eurós csökkenéssel is hétéves mélypontra esett a devizatartalék szintje, áprilisban pedig további 1,118 milliárddal csökkent.      

A márciusi jelentős csökkenés legnagyobb részét, 2,9 milliárd eurót a lakossági devizahitelek forintosításához kötődő jegybanki devizaswap ügyletek lejártával indokolta az MNB. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) és a Magyar Államkincstár devizaműveleteivel 1,2 milliárd euróval apasztották a tartalékokat, döntően egy március végén lejárt, 500 millió angol font (633 millió euró) értékű tízéves kötvény visszafizetése miatt. 

Az MNB a külső sérülékenység megítélését kívánja javítani

A tartalékok márciusi csökkenésében még nem jelent meg az a 1,5 milliárd euró, amellyel a kormány visszafizette a 2008-ben felvett IMF/EU hitel utolsó részletét az Európai Uniónak. Az áprilisi csökkenés viszont alacsonyabb volt a törlesztés összegénél. 

Az MNB 2014 óta a külső sérülékenység megítélésének javítása érdekében számos lépést tett, amelyekből eleve következett a devizatartalék szintjének, egyúttal a tartalékolás költségeinek csökkentése. Ezek között a két legfontosabb a külső adósság belföldi finanszírozásának erősítése és a jelzáloghitelek forintosítása volt. Az előbbivel az államháztartásnak, utóbbival pedig a bankszektornak segítette elő, hogy a finanszírozás egyre inkább hazai forrásokra támaszkodhasson. A mozgásteret az adta, hogy a tartalékok szintje érdemben meghaladja a befektetők által elvárt mértéket, amit általában az éven belüli lejáratú külső adóssághoz viszonyítanak, és tavaly év végére 21 milliárd euróra csökkent. 

Az önfinanszírozási programból adódóan a hitelintézetek állampapír-kereslete megnőtt, ezzel az államadósság devizaaránya érdemben csökkent. A program 2014 áprilisi bejelentése óta a forint állampapírok növekvő keresletének köszönhetően az ÁKK anélkül tudta a devizaadósságot törleszteni, hogy nemzetközi kötvénykibocsátásra került volna sor, igaz, hogy más oldalról viszont növelhette forintkibocsátását, ezáltal az államadósság devizaaránya 41 százalékról 31 százalékra csökkenhetett.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. június 07. 16:44
Ennek legfeljebb a fanatikus fideszesek örülnek. "Az MNB a külső sérülékenység megítélésének javítása céljából csökkentette a tartalékokat." Ez mekkora kamu szöveg! A tartalékok csökkentése NÖVELI az ország és a forint sérülékenységét, véletlenül sem csökkenti. A pénzt aszért költötték el, mert a hatalom szeret pénzt költeni, nehezen visel el bármiféle felhalmozást, tartalékképzést.
csuka
2016. június 07. 16:26
"A rezsiharcos kormány jövedékiadó-emeléssel küzd a túl alacsony kőolajárak ellen - drágul az üzemanyag és a dohány is" Forrás: https://kuruc.info/r/2/159829/ CSAK A FIDESZ/DSZ HAZAÁRULÓ, OFFSHORE ÜGYNÖK MAFFIA !
trespass
2016. június 07. 14:30
10 milliárd eurot eltapsolt Matolcsy.
kukagyerek
2016. június 07. 12:58
"Az MNB a külső sérülékenység megítélésének javítása céljából csökkentette a tartalékokat." -------------------------- A fideszes agymosottak közül is kevés dől be ennek a hülye és sunyi rablómesének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!