Szakszervezeti szövetség: 72 napig ingyen dolgoznak a nők

2016. október 07. 12:25

A nők ugyanazért a munkáért 20 százalékkal kevesebb fizetést kapnak – állítja a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Számításaik szerint ez azt is jelenti, hogy évente 72 napig ingyen dolgoztatják a nőket, hiszen, ha egyenlő női-férfi bérekkel számolnánk, akkor október 20 után a nők nem is kapnának fizetést.

2016. október 07. 12:25

Elfogadhatatlan a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) szerint, hogy a nők ugyanazért a munkáért 20 százalékkal kevesebb bért kapnak, ami azt jelenti, október 20-a után 72 napon keresztül ingyen dolgoznak a női munkavállalók Magyarországon – jelentette ki a MaSzSz női tagozatának vezetője a tisztes munka világnapjának alkalmából rendezett konferencián pénteken Budapesten.

Hercegh Mária a MaSzSz és a Friedrich Ebert Stiftung által szervezett, XVI. Munkavállaló nők konferencián hozzátette: a tisztes munka, tisztes bér mindenkinek jár a mai Magyarországon, még akkor is, ha „pechére” éppen nőnek született. Elmondta, a kormány eddig nem működött együtt a probléma kezelésében, a kormánypárti képviselők leszavazták, hogy az országgyűlés foglalkozzon az unió ajánlásaival, amelyet még 2014-ben adott a tagállamoknak a témában.

Kordás László, a MaSzSz elnöke győzelemként értékelte, hogy sikerült a bértárgyalásokat is folytató Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) novemberi tárgyalási fordulóján napirendjére tűzni a nemek közti bérkülönbség problémáját.     Pogátsa Zoltán, közgazdász szerint nem csak morálisan felháborítóak a különbségek, gazdasági szempontból is racionális lenne, ha megvalósulna a nemek közi béregyenlőség.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. október 07. 18:22
Ez nem igaz és nem lehet igaz. Ha igaz lenne, igaz lehetne, akkor mindenhol csak nőket foglalkoztatnának és a férfiak munkanélküliek lennének.
Neville
2016. október 07. 13:19
Ha igaz lenne, hogy ugyanazért a munkáért ennyivel kevesebbet kell nékik fizetni, minden profitorientált cég csak nőket alkalmazna. Tehát valahol hibádzik a számítás, mint az a femináci szélhámosságoknál szokás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!