Igazságügyi miniszter: Nem ismeri a jog a polgári engedetlenséget

2017. június 14. 22:03

Alapvető elvárás, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania, „számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri” – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

2017. június 14. 22:03

Az alkotmány biztosítja azokat a jogi eszközöket, amelyekkel egy polgár vagy szervezet kifejezheti elégedetlenségét egy jogszabállyal szemben, de a polgári engedetlenséget a jog nem ismeri – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatornán szerdán.

A politikus arra reagált, hogy miután a parlament kedden elfogadta a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság bejelentette, nem tesznek eleget a jogszabály előírásainak és nem regisztrálnak.

Trócsányi László azt mondta: természetesen mindenkinek jogában áll véleményt mondani és elégedetlenségét jogszerűen kifejezésre juttatni, továbbá lehet alkotmányjogi panasszal élni, és vannak egyéb fórumok, amelyekhez fordulni lehet. Véleménye szerint azonban alapvető elvárás, hogy a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. „Számomra nem ismeretes a polgári engedetlenség, azt a jog sem ismeri” – fűzte hozzá.

A minisztert arról is kérdezték, hogy az Európai Parlament (EP) május 17-ei határozatában kitért a tavaly novemberben, a Szegedi Törvényszéken terrorcselekmény és határzár tiltott átlépésének bűntette miatt tíz év fegyházra ítélt Ahmed H. szír állampolgár esetére. Trócsányi László a csütörtökön másodfokon a Szegedi Ítélőtáblán folytatódó üggyel kapcsolatos EP-állásfoglalásról azt mondta: „megdöbbenéssel tapasztalta”, mert folyamatban lévő ügyben megengedhetetlen a nyomásgyakorlás. Ilyen esetben ugyanis olyan nyomás alá kerülhet a bíró, amely befolyásolja őt ítélete meghozatalában – mondta, majd hozzátette: igazságügy-miniszterként „sosem vette a bátorságot” arra, hogy véleményt mondjon egy nem jogerős ítéletről.

(MTI)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2017. június 15. 13:08
Nem ide illo, de vajon Tatraiek mit gondoltak a sztar ugyvedekkel egyutt? Egy kis tevedes?
Pikkelő
2017. június 15. 10:37
A birkák engedelmes állatok, az engedetlenséget csak ellenzékben ismerik.
Tiszafa
2017. június 15. 09:39
"Igazságügyi miniszter: Nem ismeri a jog a polgári engedetlenséget" Valóban? Én nem vagyok jogász, de nem az lenne logikus, hogy a sok ENGEDETLEN POLGÁR miatt van a büntető jog?
Karvaly
2017. június 15. 08:29
Ha jól emlékszem, a polgári engedetlenséget Thoreau találta ki: ő nem értett egyet azzal, hogy az adójából az Államok Mexikóban háborúzik, ezért nem fizette be az adóját. Tudta, hogy ezért a törvény szerint börtönbe fogják csukni, amíg le nem üli az adósságát, vagy ki nem fizetik azt. Több ismerőse vállalta, hogy kifizeti helyette, őket kifejezetten megkérte, hogy ne tegyék. Becsülöm is érte, és Thoreaut kifejezetten értelmes embernek tartom, a többi munkáit (mint a Walden) is élvezet volt olvasni. Szóval valóban nincs olyan jogi fogalom, hogy "polgári engedetlenség", amire hivatkozni lehetne. Ez azt jelenti, ha valaki nem ért egyet az állam által rá kirótt kötelezettséggel, akkor nem teszi meg azt, viszont vállalja érte a felelősséget, és elfogadja a büntetést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!