Sólyomék szerint az Alkotmánybíróságnak meg kellene semmisítenie a CEU-törvényt

2017. június 14. 09:39

Sólyom László egykori államfő álláspontja a CEU-törvénnyel kapcsolatban eddig is ismert volt, de most többed magával hivatalos beadványt is tett az Alkotmánybíróságnak.

2017. június 14. 09:39

Sólyom László volt köztársasági elnök több jogtudóssal együtt hivatalos beadványban üzent az Alkotmánybíróságnak, szerintük mit kellene tenni a CEU-üggyel kapcsolatban. A jogszabályt ugyanis szerintük alaptörvény-ellenes, ennek értelmében az Alkotmánybíróságnak meg kellene azt semmisítenie visszaható hatállyal – írja a Magyar Nemzet.

Az írásos jogi véleményt Sólyom László mellett Lévay Miklós volt alkotmánybíró, illetve Jakab András és Szente Zoltán egyetemi tanárok is aláírták. A dokumentumban kifejtik, hogy a megszavazott CEU-törvény korlátozza a tudományos kutatáshoz, tanításhoz és tanuláshoz való jogot, sérti az egyetemi autonómiát és csorbítja a jogállamiságot is.

A beadványban olvasható: „Az egyetemi autonómia, illetve az annak biztosítására vonatkozó állami intézményvédelmi kötelezettség alkotmányos elveinek nincs olyan értelmezése, amely lehetővé tenné a kormány vagy az Országgyűlés számára az egyetemek működésének megszüntetésére is kiterjedő mérlegelési jogot. Egyetemi autonómia csak működő egyetemek esetén lehetséges”. 

Áder János köztársasági elnök korábban nem találta alkotmányellenesnek a törvénytervezetet, ezért a hivatalos határidő szerinti utolsó napon aláírta azt. 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2017. június 20. 23:44
Na ja. Sólyom faszi obamásol. Én obamásolok. Te obamásolsz. Ő obamásol ... folyt. köv. Csak az a különbség, hogy ezzel elkésett. Értéke nulla: fogadatlan prókátornak szar a fizetsége.
RollsRoyce
2017. június 15. 06:15
Sólyom, Te csak sétálj a párkányi hídon, .. de ki választotta meg ezt a senkiházit köztársasági elnöknek ?
1120
2017. június 14. 20:51
A Zétényi-Takács-féle igazságtételi törvény elmeszelése 25 évvel ezelőtt (amikor az AB elnöke voltál), az bezzeg rendben volt, igaz? Van bőr a képeden, te kommunista bűnösök mentegője, te nyavajás senkiházi...
csurcsányi
2017. június 14. 14:13
Sólyom jogtudósnak volt köszönhető,hogy az 1956 sortüzek felelőseit nem lehetett háborús bűncselekmények miatt elítélni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!