Európai Bíróság: Pszichológus vizsgálhatja, hogy meleg-e az erre hivatkozó migráns

2017. október 05. 13:04

A menedékkérők szexuális irányultsága az érintettek hozzájárulása esetén megvizsgálható pszichológiai tesztekkel – foglalt állást az Európai Bíróság főtanácsnoka azon nigériai férfi esete kapcsán, aki arra hivatkozva nyújtott be menedékkérelmet Magyarországon, hogy hazájában homoszexualitása miatt üldözik. A pszichológiai vizsgálat nem igazolta ezt, ezért a férfi beadványát elutasították.

2017. október 05. 13:04

A menedékkérők szexuális irányultsága szükség esetén, meghatározott feltételek mellett megvizsgálható pszichológiai tesztekkel, ehhez azonban az érintettek hozzájárulására van szükség – foglalt állást az Európai Bíróság főtanácsnoka csütörtökön. Az ügy előzménye, hogy egy nigériai állampolgár menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon arra hivatkozva, hogy hazájában homoszexualitása miatt üldözik. Az ügyben pszichológus szakértőt rendeltek ki, aki azonban nem igazolta, hogy a férfi homoszexuális lenne, ezért a hatóságok elutasították a beadványát.

A határozat felülvizsgálatát végző magyar bíróságnak kételyei merültek fel azzal kapcsolatban, hogy vizsgálható-e pszichológiai tesztekkel a kérelmező szexuális orientációja, ezért az Európai Bírósághoz fordult. Nils Wahl uniós főtanácsnok – akinek állásfoglalása csak javaslat az uniós bírák számára, és nem tekinthető ítéletnek – mindenekelőtt emlékeztetett rá, hogy az uniós menekültügyi szabályok alapján a nemzeti hatóságok konkrét kérdésekben, szükség esetén kikérhetik szakértők – például pszichológusok – tanácsát.

Az előterjesztett indítvány szerint ugyanakkor a pszichológiai tesztek csak akkor fogadhatók el, ha azokhoz a kérelmező hozzájárult, és a vizsgálatok nem sértik sem az érintett méltóságát, sem pedig a jogait a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához. A főtanácsnok kiemelte: a vizsgálatban való részvétel megtagadása nem akadályozhatja meg a hatóságokat, hogy határozatot hozzanak, azonban ennek következményeit a menedékkérőnek kell viselnie. Az alkalmazott vizsgálatoknak a tudományos közösség által általánosan elfogadott vagy legalábbis kellően megbízható módszereken, elveken kell alapulniuk – írta Wahl az állásfoglalásban.

A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat az ítélet későbbi meghozatalakor. A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. A tapasztalatok szerint mindazonáltal a végső ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

(MTI)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. október 06. 22:08
A globalizmus ostobaságának csúcsa ez a cikk! Rég nevettem ekkorát egy ilyen jellegű irományon. Egyszerűen megoldanám az ügyet. A homoszexuális jelöltet bezárnám 4-8 potens, hiperaktív homoszexuálissal egy zárt házba. Ha 4 nap után a jelölt boldog, kisimult, akkor valóban buzi. De miért ide jönne a Nigériai. Ide csak biztonságos államon át juthatott be, Magyarország nem szomszédos Nigériával....
brekker
2017. október 05. 23:39
A csehek kiiktatták a szubjektivitást, és szenzorokkal mérték. De az sértette az emberi méltóságot. Most ugyanezt elvégezhetik különböző nemű képzett pszihológusok emberi empátiával.
PGuszti
2017. október 05. 22:31
Jellemző a magyar bíróság gyávaságára és szolgalelkűségére, hogy még akkor sem meri jóváhagyni a magyar hatóság szakértői véleményen alapuló döntését, amikor mindenki számára teljesen nyilvánvaló, hogy a csaló nigériai csak menedékkérelme elfogadás érdekében hazudta, hogy homoszexuális. Nem, a "független" magyar bíróság először megkérdezi Brüsszelt, hogy mit szólnának, ha jóváhagyná a magyar hatóság döntését, és csak miután megkapta az engedélyt, mer dönteni. Brávó!
Tehetős Totó
2017. október 05. 20:29
Diszkriminációóóó! Élesben kell kipróbálni őket, összeeresztve hétpróbás melegekkel bekamerázott kéjlakokban! Na abból aztán lehet következtetni, s nem kell lelkiségükből kivetkőztetni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!