LMP: Fel kell számolni a légszennyezettségi veszélyhelyzetet Magyarországon

2019. február 11. 12:40

A légszennyezettségi veszélyhelyzet felszámolására szólított fel az LMP politikusa, Kanász-Nagy Máté.

2019. február 11. 12:40

A légszennyezettségi veszélyhelyzet felszámolására szólított fel az LMP politikusa, Kanász-Nagy Máté, hétfői sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint, amíg Magyarországon fennáll az egészségre komolyan ható légszennyezettségi veszélyhelyzet, addig egyáltalán nem igaz, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt vasárnapi évértékelőjében, hogy a ma születő gyermekek akár a 22. századot is megérhetik.

Kanász-Nagy Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség szempontjából az uniós országok között Magyarországon az egyik legsúlyosabb a helyzet: évente 8-10 ezer ember hal meg légszennyezéssel összefüggő betegségek miatt, vagyis minden tizenhatodik haláleset ilyen okokra vezethető vissza.

Az LMP szerint a légszennyezettségi veszélyhelyzet a korszerűtlen magán- és közösségi közlekedés, valamint a szintén elavult lakossági tüzelési rendszer miatt alakult ki Magyarországon – mondta Kanász-Nagy Máté.

Ezért – folytatta – az LMP mint Magyarország zöld pártja azt javasolja, hogy a magán- és a közösségi közlekedés is minél inkább álljon át egy modern, környezetbarát járműparkra, valamint induljon energetikai korszerűsítési program, és legyen hatékony segítség annak a több százezer családnak, akik ma kénytelenek azzal fűteni, azt eltüzelni, „ami csak a kezük ügyébe kerül".

Kanász-Nagy Máté a kormányfő által bejelentett családvédelmi akciótervet kérdésre válaszolva úgy értékelte: ebben vannak pozitív és jó lépések, azonban a kormány megfeledkezik az egyszülős családokról, holott minden ötödik család Magyarországon ilyen. Rájuk vonatkozóan semmilyen intézkedést nem jelentett be a miniszterelnök, ami „óriási, fájó hiány" – fogalmazott a politikus, aki a hozzátartozójukat otthon ápolók esetében hiányolta még a kormányzati lépéseket.

Az LMP országos elnökségének titkára arra a kérdésre, hogy nácizmusnak tartja-e, ha valaki zsidókat akar listázni, azt mondta: „ez egyértelműen ebbe az irányba mutat", és ezt az LMP elítéli. Kanász-Nagy Máté nem akarta ugyanakkor kommentálni Karácsony Gergely és Puzsér Róbert ezzel kapcsolatos kijelentéseit.

(MTI)

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2019. február 12. 00:42
Budapest belvárosában egyébként ki látott az elmúlt tíz évben szénszállítást? Mindenhol gázzal fűtenek vagy távfűtéssel.
brekker
2019. február 12. 00:29
Budapesten például hogy van az, hogy amikor otthon van a nép és tüzel (vasárnap délelőtt) kitisztul a levegő? Hihetetlen, hogy állami szervezetek nyomják a fake news-t. Kivéve, ha autóval járnak ők is, és szeretnék felmenteni magukat.
Korrupt Kornél
2019. február 11. 20:14
kanász, idióta vagy hiszen még segítitek is a szennyezést! Momentum füstbomba, tüzijátékok, meg a forgalomlassítás!!! Ez ellen tiltakozzatok a Böskével együtt, utána szónokolj itt.
istvánkeve
2019. február 11. 19:33
Várom az LMP törvényjavaslatait a parlamentben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!