Megszüntették a büntetőeljárást Czeglédy Csabával szemben

2019. május 09. 11:43

A politikus a DK EP-listáján szerepel, ezért a bíróság törvényi kötelezettsége volt a döntés.

2019. május 09. 11:43

A bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben a bíróság megszüntette a büntetőeljárást Czeglédy Csabával szemben – tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Juhászné Prágai Erika emlékeztetett rá, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke a bíróságnak megküldött határozatával igazolta, hogy a vádlott a Demokratikus Koalíció(DK) európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel. Az NVB a listát április 19-én vette nyilvántartásba, e döntés hétfőn jogerőre emelkedett.

Erre tekintettel a bíróság a vádlottal szemben a büntetőeljárást felfüggesztette, egyben megkereste a NVB elnökét a mentelmi jog felfüggesztése érdekében. Az NVB határozatával a képviselőjelölt mentelmi jogának fenntartása mellett döntött. Így a bíróság a büntetőeljárási törvény kötelező rendelkezése alapján a vádlottal szemben a büntetőeljárást megszüntette – tudatta a szóvivő.

Képviselői mandátuma időközben megszűnt

Czeglédy Csabával és húsz társával szemben bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat februárban az ügyészség. Czeglédy Csabát és két társát gazdasági csalás bűntettével is vádolják.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba, mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője 2011-től kezdődően olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő közvetítéssel foglalkozó cég ÁFA-fizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma – miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában – megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

(MTI)

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bolond Istók
2019. május 09. 16:02
Pedig amit a Moszkva téren csináltak Czeglédyék az pontosan olyan nyílt titok volt mint amit a Hajógyárin csináltak Vizoviczkiék. És ezt az ellenzék is tudja, mégis azt hazudják, hogy semmit sem csinált, koncepciós per meg a kurvanyjuk.
realista
2019. május 09. 15:44
Nem véletlenül alakult így, mert a Fidesz ezzel komolyabb arcvesztés nélkül tud kiszállni egy eleve bukásra ítélt, túlfújt ügyből. Egyúttal a híveknek is megmagyarázhatja a történteket.
tango47
2019. május 09. 15:29
Mindaddig így megy ez, amíg a bíróság rá nem jön, hogy a Magyarország számára fenntartott 21 hely nem biztos, hogy lehetővé teszi a vádlott bejutását az EP-be a maga listán szereplő 36. helyével. Ugyanez az éleslátás elvárható lenne a törvényhozókkal kapcsolatban is, ha úgy éreznék, hogy Magyarország nem egyenlő a Sárga-házzal.
dick52
2019. május 09. 15:25
Még jó, hogy van bíróság Magyarországon! Apropó ez a bíróság mindenkinek a bírósága vagy csak az egyszerű embereké?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!