Egymásra mutogat az ellenzék, de senki sem akar dönteni

2020. január 03. 17:58

A Magyarország élőben idei első adásában Lánczi Tamás és Farkas Örs latolgatták, mi várható politikai értelemben az új esztendőtől.

2020. január 03. 17:58

Farkas Örs, politikai elemző szerint 2019-ben a politikai tér megváltozása, az ellenzéki erők átcsoportosítása eredményezett egy olyan helyzetet, ahol az ellenzék is pozícióhoz tudott jutni.

Lánczi Tamás, politológus úgy látja, politikai innováció jelent meg a baloldalon:

„Látható, hogy alkalmazkodtak ahhoz a választási rendszerhez, ami már hosszú idő óta itt van velünk és most először tudtak erre érdemben reagálni az ellenzéki pártok. Az a stratégia, amit kialakítottak az szemmel láthatóan sikeresebb volt, mint amit az elmúlt években alkalmaztak.” 

Hozzátette, ez nem rajzolta át a pártok támogatottsági sorrendjét, hiszen látható, hogy a Fidesz a ciklus felénél is messze a legtámogatottabb párt.

Farkas Örs szerint inkább az ellenzéki erők kerültek lépéskényszerbe:

„Folyamatosan csapdahelyzetről és mindenféle kommunikációs blöffökről beszélnek, holott legyünk őszinték, ha valakinek a választók megszavazzák a bizalmat, akkor el is várják tőle, hogy vállaljon fel bizonyos döntéseket. Egyelőre azt látjuk, hogy az ellenzéki vezetők nem mernek dönteni.”

Ezzel az állítással Lánczi Tamás is egyetértett. Elmondta, az ellenzék csak egymásra tolja a felelősséget és ha valaki négyszemközt beszélget ellenzéki politikusokkal vagy elemzőkkel, az érzet alakul ki, hogy az ellenzék inkább nem is akar tudni arról mi zajlik a körülöttük.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. január 04. 11:40
..egyszer alkalmazkodtak, máris nyertek... -:)) Most a Fidesz következik, nekik kell alkalmazkodniuk az új helyzethez. Több szavazó kell,már most megsugom nekik!
ökobetyár
2020. január 04. 08:14
A volt miniszter (MSZP) : vagy lesz egy jelölt és akkor új Mo., vagy marad Orbán. -Lemondott a DK-politikus: Gyorsan jelentkezzen, aki még nem tolta le a gatyáját! OPEbosziszövetség ORSZÁGOS PECH ÉS BALEKSZÖVETSÉG (OpeBaSzö) -A Fidesz Nagy-Magyarország térképe ellen a horvátok, Közép Európa „új felépítése” ellen a románok tiltakoznak. Itt állt: -Haragban vagyunk az összes szomszédos országgal: *Szlovákiával a kettős állampolgárság miatt, *Ukrajnával detto, gázt sem adunk nekik, *Romániától vissza akarjuk venni Erdélyt, *Szerbiától Bácskát, *a horvátok körözik a MOL-vezért, *a szlovén muraköziek vendek, így ők is visszacsatolandók, *az osztrákok perelnek a földtörvény miatt és legszívesebben ismét lezárnák a határt. -Palota a KGB-nek, villa a türköknek – nahát, ez a Jézuska idén milyen nagyvonalú! -Hadi bevetésen volt a kormány a katonai repülőkkel: Las Vegas-ban elfoglalták a kártya- és a rulett-asztalokat. -Orbán: „Magyarország klímarekorder.” Igen. Itt a legtöbb klíma. -Elrontották a salátatörvényt, ecet helyett vitriolt öntöttek rá! -Kunhalmi és Freud: „2022-ben egy az egy ellen indulnak... indulunk.” -Véletlenül rápillantottam a buszsofőr műszerfalára és ott ezt láttam: *Utasok csesztetése gomb *Putyin jön gomb *Erdogan jön gomb *Mindenki a francba gomb. -Vajon kinek épül a futódomb Felcsúton? (A futóbolondoknak.) -Szilveszter a G-hotelben: Fellépnek az Országos Büntetőintézet végzős hallgatói (ülnökei?). -Hol az ország legnagyobb reklámoszlopa? (A kelenföldi metrónál. A magas kollégiumot csak azért nem bontják le, mert kiváló reklámplakát-tartó. -Ki lesz a biodóm első lakója? (Prof. dr. Persányi kaméleon). -Anyósom: Mit csinálsz? Már megint fát ültetsz? -Az OpeBaSzö kapitulál: itt a MaBoSzö (Magyar Boszorkányszövetség)! -Egyszerűsítsd az életed, dobjál ki néhány dolgot belőle. Kezd rögtön velem, aztán mehet a facebook...  Megjelent: ÖKOGERILLA 2019 KRÓNIKÁJA! Kapható: Sehol. (Magamnak csináltam.)
cutcopy
2020. január 03. 21:10
"az ellenzéki vezetők nem mernek dönteni.” Igen én is úgy látom, a fővárosban Karigeri az utolsó aki értesül a fejleményekről, a helyi kiskirályok döntenek /pl kispesti stadionfelújítás/, Karigeri meg kampányígéreteit felrúgva alkalmazkodik..
Takita
2020. január 03. 20:26
Láttam ezt a műsort. Nagyon felkészültek,kiválóan elemeznek. Csak akkor kezdek egy kicsit elmélázni, mikor azt hallom,hogy: "A közvélemény kutatások szerint..." Egyébként Tamás Gáspár Miklós nyilatkozata az ATV-n (kivételesen) rájátszik a Magyarország élőben idézett műsorára. TGM azt mondta: Gyurcsány Ferenc még nem mondott semmi érdemlegest. Ha ugyanazt két oldalról is állítják biztos igaz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!