Merkely: Fontos a szűrőprogramban való részvétel

2020. április 28. 22:38

A Semmelweis Egyetem rektora együttműködésre kérteazokat, akiket kiválasztanak a koronavírussal kapcsolatos országos szűrőprogramba.

2020. április 28. 22:38

Merkely Béla az M1 kedd esti műsorában emlékeztetett arra, hogy az ország négy orvosegyeteme reprezentatív szűrőprogramot indít a lakosság koronavírus-fertőzöttségének felmérése érdekében. Arra kért mindenkit, akit kiválaszt a szűrésre a Központi Statisztikai Hivatal, hogy vegye komolyan a felkérést és működjön együtt az egészségügyi dolgozókkal.

A május 1-jén induló, két héten át tartó programban mintegy 18 ezer, az ország népességét kor és lakóhely alapján reprezentáló ember vesz majd részt – tette hozzá. Közlése szerint levélben és telefonon értesítik azokat, akiket kiválasztanak a vizsgálatra; fontos, hogy mindenki vegyen részt a programban.

A szűrést a négy egyetem ezer munkatársa végzi, köztük orvostanhallgatók is. A mintavétel mellett kérdőíves felmérést is végeznek – mondta a rektor.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2020. április 29. 03:42
Még egy gyakorlati kérdésem lenne: ha teljes védőöltözetben vesznek tőlem mintát, akkor a mintavevőt védi a szkafandere, maszkja, kesztyűje, de engem mi véd a védőöltözetére, eszközeire tapadt bacik, vírusok ellen?
kérdés
2020. április 29. 01:32
Nem látom át a tudományos értékét, hasznosíthatóságát, biztos vagyok benne, hogy nem elhanyagolható, de az is mérlegelendő, hogy mekkora veszélynek teszik ki ezáltal a lakosságot (a félremérésektől kezdve a rárakodó fertőzésekig is vannak statisztikák). És akkor még nem beszéltünk a bekerülési összegekről, az ezzel foglalkoztatott emberek munkaidejéről, akiket ugye, más területről vonnak el, sőt képeznek át, és így tovább. Az a gyanúm, hogy az életben nem fogjuk tudni a mai orvostudomány költségeit így sosem kigazdálkodni. Mindeközben pedig egyértelmű, hogy a távolságtartás a legjobb módszer. Két méterről nem fog egy asszisztens sem mintát venni. Ezen kívül a kutyáink harapósak, nemcsak én.
kérdés
2020. április 29. 01:23
Ha az onokáimat nem láthatom, majd pont vadidegenekre leszek fogadóképes, ugye? És ha letesztelnek, akkor onnantól majd napi, vagy heti rendszerességgel kérjem? Vagy mindjárt fel is oldják a korlátozást, ha negatív lesz az eredményem? Vagy elkezdik gyártani a hordozható, összecsukható COVIDjelző, felhasználóbarát készüléket? És másnaptól reklámdömping is indul, hogy a vérnyomásmérő mellé ezt is feltétlenül vegyük meg?
kérdés
2020. április 29. 01:15
Sajátos indokom, hogy én nem veszek részt szűrőprogramokban, semmilyenben, nagyon rég. Egy nagyon tapasztalt doktor bácsink volt, aki egyszercsak krahácsolni kezdett. Javasoltuk neki a tüdőgondozót. Ő felhörkent a javaslatra, hogy mit képzelünk? Csak nem fog a sok nyavalyás beteg közé menni? Sok jó tanáccsal látott el minket. Természetesen, minden tiszteletem a gyógyító embereké, nem a tudományuk ellen szeretnék beszélni. Hanem a kontaktust minimalizálni, ahogy ezidáig is segített a járvány kivédésében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!