MSZP: Ideje megszüntetni a különleges jogrendet!

2020. május 16. 11:29

A rendeleti kormányzással nem sikerült kezelni a járvány nyomán kialakuló gazdasági és szociális válságot – írja Tóth Bertalan.

2020. május 16. 11:29

Ideje megszüntetni a különleges jogrendet! – írja Tóth Bertalan, az MSZP elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében.
A rendeleti kormányzás nem vált be. Itt az ideje megszüntetni a különleges jogrendet. Az Országgyűlés zárójelbe tétele, és csak a fideszes ingatlanpanamákkal, lényegtelen előterjesztésekkel »szórakoztatása« nem szolgálta a hatékony védekezéshez szükséges bizalom erősítését” – írják.

A 36 ezer kórházi ágy erőszakos kiürítése, a krónikus betegek ellátásának szüneteltetése, és az alapellátáshoz hozzáférés korlátozása emberéleteket sodort veszélybe és tragédiákhoz vezetett. A kormányzati titkolózás, az adatok eltüntetése, a hiányos tájékoztatás és az Országgyűlés kiiktatása az érdemi döntéshozatalból csak növelte a kormányzati intézkedések átláthatatlanságát. Az önkormányzatok megsarcolása, bevételeinek elvonása, ugyanakkor az idősek ellátásával, gyermekétkeztetéssel kapcsolatos többletfeladatok ellátása hátráltatta az érdemi védekezést. Az újságírókat és a közösségi média felületein véleményt nyilvánítókat ért kormányzati fenyegetések és intézkedések, a szólásszabadság elleni támadások csak a lopakodó diktatúra kiépítését szolgálták” – folytatódik a közlemény.

A rendeleti kormányzással nem sikerült kezelni a járvány nyomán kialakuló gazdasági és szociális válságot. A 9200 milliárd forintos mentőcsomag valójában csak 6289 milliárd forintot tartalmaz, három év alatt, amelyből 2416 milliárd forint hitel- és tőkeprogram. Ahhoz képest, hogy a járvány egyik legnagyobb veszélye a munkanélküliség, mindössze a mentőcsomag 10 százalékát - 674 milliárd forintot - szánnak új munkahelyek létrehozására, míg a bajba jutott családok megsegítésére akarják fordítani a legkevesebb pénzt, mindössze 235 milliárd forintot. Elvárjuk, hogy a kormány legkésőbb június 1-jéig döntsön a veszélyhelyzet megszüntetéséről, terjessze az Országgyűlés elé a felhatalmazási törvény hatályon kívül helyezését, adja vissza az Országgyűlést megillető jogosítványokat!” – zárja közleményét Tóth Bertalan.

(MTI)
 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CirmoS
2020. május 17. 08:56
Mivel lecsengőben van a járvány, a különleges jogrend is meg lesz szüntetve. Nem azért mert az ócska ballib csőcselék mondja, hanem vége lesz a járványnak. A nem 3/3-ot, hanem egy egészet szolgálni kívánó idióta senkiházi tóthberci bocsánatkérő posztját is várjuk! 2022-ben meg az MSZP IS végre mehet a kukába! Bár kb. harminc év késéssel, de jobb később mint soha!!
Sommer
2020. május 17. 06:57
Napkelte előtt egy órával is kérnénk majd egy figyelmeztetést, lassan indulhat a Nap felfelé, különben sötét marad.
Minnie
2020. május 16. 20:43
3% és ez már nem lesz jobb. MSZ(M)P , Jobbik végjáték. Pá-pá parlament.
tango47
2020. május 16. 19:23
Remélem Bertalan elrakta a szövegét esetleges újrahasznosításra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!