NAIH-elnök: Szabálytalan a DK online konzultációja

2021. február 25. 10:42

Szabálytalan és tisztességtelen a Demokratikus Koalíció (DK) nyugdíjasok helyzetéről szóló online konzultációjának az adatkezelése Péterfalvi Attila szerint.

2021. február 25. 10:42
null

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: a DK konzultációjának kitöltéséhez kötelező megadni a személyes adatokat, így a nevet, valamint a születési időt, ami indokolt is lehet annak eldöntésére, hogy a válaszadó nyugdíjas-e. De – tette hozzá – kötelező olyan kapcsolattartási adatok megadása is, mint az e-mail-cím, telefonszám és cím, és ha valaki nem ad meg minden adatot, és nem fogadja el, hogy a későbbiekben a párt megkeresheti, akkor nem töltheti ki a kérdőívet. A NAIH elnöke szerint szabálytalan, hogy nem lehet az ívet kitölteni és külön hozzájárulni a későbbi kapcsolattartáshoz.

Péterfalvi Attila szerint ráadásul mindezekről a belinkelt adatvédelmi tájékoztató sem tájékoztat, csak nagyon általánosan, nem utal sem a konzultációra, sem a kapcsolattartási adatkezelésre – tette hozzá. Kiemelte: a tájékoztató nem felel meg a jogszabályi előírásoknak abban sem, hogy nem tudható meg belőle, mi az adatkezelés célja, jogalapja, meddig tárolják az adatokat és ki, hogyan férhet azokhoz hozzá. Ha ezek az alapelvi szintű követelmények nem érvényesülnek, akkor ki lehet jelenteni, hogy nem csak jogszerűtlen az adatkezelés, hanem tisztességtelennek is minősül – szögezte le a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila kérdésre válaszolva azt mondta, amennyiben panasz érkezik a hatósághoz az ügyben, a NAIH az Európai Unió adatvédelmi rendelete (GDPR) alapján köteles eljárást indítani.

Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője február 17-én jelentette be, hogy online konzultációt indít a nyugdíjasok helyzetéről. A politikus – emlékeztetve arra, hogy az Európai Bizottság konzultációt indított az európai idősek megélhetéséről – azt közölte, ezt a példát követve ő is online konzultációt indít a nyugdíjakról a Facebook-oldalán keresztül. Korábban az EP-képviselőt kérdezték arról is, miért kifogásolja a DK, hogy a nemzeti konzultáció adatokat kér a kitöltőktől, miközben a párt ugyanígy adatokat kér saját konzultációja során. Dobrev Klára válaszul közölte, nem ért a webes felületekhez, ezért megkérdezi majd kollégáit az ügyről.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. február 25. 12:55
Lehet le is szavaznak az idős polgárok helyet úgy mint Amerikában mi ez a hirtelen konzultáció ,mindég ellene voltak nekem nagyon gyanus a dolog, ezek még álmukban is aljasokok.
Falfirka
2021. február 25. 11:53
na és? mondja majd a bolgár luvnya. semminek sincs következménye! a kormány és a fidesz úgyse csinál semmit, legfeljebb ejnye-bejnye. Gulyás most mondta, hogy a lászlóimre soron kívüli beoltása még belefér. kórózsnak, stummernek semmi bántódása nem lesz. kezd elegem lenni Fidesz!
manitowoc
2021. február 25. 11:42
Érdekes, hogy ez a derék Péterfalvi úgy kerülhetett ebbe a pozícióba, hogy az Orbán-kormány - az uniós jogot megsértve - 2012-ben megszüntette Jóri András adatvédelmi biztos 2014-ig tartó megbízatását, és létrehozta a NAIH-t, aminek élére Péterfalvit nevezte ki. Jóri András adatvédelmi biztos pedig azzal "húzta ki a gyufát" Orbánnál hogy ombudsmani kifogást emelt a 2011-es Szociális Konzultáció adatkezelése ellen: "A kérdőív felső részén található vonalkód a kérdőívet egyedivé, személyhez kapcsolhatóvá teszi, a véleményre vonatkozó adatok összekapcsolhatók a személyazonosító adatokkal. Az adatvédelmi törvény megkívánta garanciák más tekintetben sem érvényesülnek. A lapokon az adatkezelés feltételeiről szóló tájékoztatás hiányos, és nem felel meg a törvény előírásainak." https://www.jogiforum.hu/hirek/25999
balbako_
2021. február 25. 11:28
Csalnak, lopnak hazudnak - és gyilkolnának is, ha módjuk lenne rá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!