Stumpf: A modellváltás a gazdaságra is nyitottabbá teszi az egyetemeket

2021. március 05. 08:21

A kormánybiztos szerint a bürokratikus szabályoktól megszabadulva, a piacra nyitottabban működhetnek az egyetemek.

2021. március 05. 08:21
null

A felsőoktatási modellváltás arra teremt lehetőséget, hogy a bürokratikus szabályoktól megszabadulva, a gazdaságra és a piacra is jóval nyitottabban tudjanak az egyetemek működni, és mindenkit érdekeltté tegyenek abban, hogy valóban versenyképesek legyenek az intézmények – nyilatkozta Stumpf István, a felsőoktatás modellváltásáért felelős kormánybiztos a Világgazdaság pénteki számában megjelent interjúban.

Itt lesz a lehetőség a kitörésre a szigetszerűségből

Stumpf István hozzátette: a felsőoktatási rangsorok azt mutatják, hogy egyetlen magyarországi egyetem sem tud bekerülni az első ötszáz közé a világon. Hiába vannak ugyanis nagyon jó, világszínvonalú intézmények hazánkban, ahol adott esetben Nobel-díjra esélyes kutatások is folynak, ha ezek valójában szigetszerűen működnek. A gazdasággal szorosabb kapcsolatot tartó modell talán alkalmas lehet arra, hogy az egyetemek végre ki tudjanak törni ebből az állapotból – mondta. A kormánybiztos kiemelte: alapvető feltétele a versenyképességnek, hogy minőségi tudástermelő intézményeink legyenek. Egy olyan kis ország, mint Magyarország, rendkívül kiszolgáltatott a világgazdaság működésének, nagyon kevés saját erőforrással rendelkezik, ám az ész, a tudás talán az egyik legfontosabb tőkénk lehet. Ugyanilyen fontos a jó minőségű föld és víz megtartása.    

A kormányzati szándékokból kiolvasható, hogy a kormány e három pillérnek szán kulcsszerepet az ország versenyképességének növelésében – mutatott rá. Stumpf István elmondta, a kormány nagymértékben akarja növelni az egyetemi oktatás ráfordításait. Ezt mutatja az az 1500 milliárd forintos csomag, amelyet a Helyreállítási Alapból az egyetemekhez terel különböző jogcímeken.

Innovációs parkok és laboratóriumok

Az új felsőoktatási működési struktúra és finanszírozás kialakítására 955 milliárd forint, a felsőoktatási képzési struktúraváltás és a felnőttképzési rendszer megújítására 172 milliárd forint, míg a tudományos és innovációs parkok és a nemzeti laboratóriumok létrehozására és komplex fejlesztésére 382 milliárd forint a tervezett forrás mértéke – közölte. Stumpf István úgy fogalmazott: „a magyarországi felsőoktatást ki kell szabadítani azokból a béklyókból, amelyek az elmúlt időszakban akadályozták. Ne feledjük, hogy a nagy intézmények, különösen vidéken, a nemzeti identitásnak is fontos tartópillérei, emellett egyben a legnagyobb foglalkoztatók is.”

(MTI)

Fotó: Mandiner

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EMM195
2021. március 05. 10:55
Kivéve az szfe-t, mármint a free szfe-t, mert ott csak azt szerették, hogy állambácsi odautalja a pénzt, ők meg azt csinálnak vele az utolsó fillérig, amit akarnak. Leginkább a saját zsebükbe teszik a tisztelt művészek. Legalábbis tisztasági festésre sose telt. Gazdasági tervezés? Pályázás? Nemzetközi együttműködés? Ahhoz nem értenek. Ők művészek.
Gabsimen
2021. március 05. 10:54
Bár a megfelelő szinteken többször lesöpörték ezt az időnként visszatérő javaslatot, de szerintem az egyik legfontosabb eleme a felsőoktatás fejlesztési stratégiának annak kéne lennie, hogy a nagy budapesti egyetemek (ELTE, Corvinus, BME, esetleg Semmelweiss) összevonásra kerüljenek egy nagy Budapest Egyetemmé. Egy Budapest méretű városban szerintem bűn, hogy ilyen töredezett rendszert tartanak fenn, ha megnézzük a világban a példákat mindegyik hasonló méretű városnak egy nagyobb egyeteme van (Bécs, Bologna, Oxford, Cambridge, Krakkó). Sokkal méretgazdaságosabb lenne a működés, meg az is kérdés, hogy egyáltalán van-e szükség a jelenleg (talán már egyre kevésbé) jellemző tömegoktatásra. Szigetszerű, csak egy képzést biztosító egyetemeknek csak akkor van értelme, ha az adott szakmában kiemelkedőt alkot. Magyarországon csak a Semmelweiss ilyen szerintem.
szeekely
2021. március 05. 09:48
A termeszettudomanyokat ki kell szabaditani a bolsek ideologia rabsagabol. A bolcseszeket pedig a lipsekek alol. Mindenkinek van tehat szabadulnivaloja. 30 ev utan mar legyen eleg vegre a kagebe-mintaju orosz folsooktatasbol! A szineszek megmaradhatnak hulyenek. Morikalni magat minden lu:ko"s tudja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!