Szakszervezeti vezetőt igazoltak le Gyurcsányék, Kordás László csatlakozik a DK-hoz

2021. szeptember 20. 07:33

Tovább növelheti a Demokratikus Koalíció súlyát az ellenzéki térfélen, hogy leigazolta Kordás László szakszervezeti vezetőt, aki eddig inkább az MSZP-vel ápolt szorosabb viszonyt.

2021. szeptember 20. 07:33
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Míg a napokban a minimálbér mértékéről egyeztetett érdekvédő kollégáival a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán, a hétvégén váratlanul lemondott posztjáról Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke. Ezzel a lendülettel be is lépett a Demokratikus Koalícióba. Elmondása szerint ugyanis évtizedek óta dolgozik a szakszervezeti mozgalomban a munkavállalók képviselőjeként, de úgy gondolja, „ennél most többet kell tenni”.

Kordás valóban veterán szakszervezeti szereplő, ám érdekvédelmi karrierje alapvetően a 2002 utáni időszakhoz köthető, olyannyira, hogy egy időre át is ült a „másik oldalra”.

2004-ben elvállalta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkári megbízatását a Gyurcsány-kormányban.

A 2010-es kormányváltás után aztán újra a munkavállalók oldalán folytatta ténykedését, s vált az MSZP-től „nem túl nagy távolságot tartó” Közmunkás Szakszervezet főtitkárává. Részt vett a szocialisták közreműködésével az Orbán-kormány ellen szervezett, úgynevezett „éhségmeneteken” is – miközben többmilliós Harley–Davidsonnal tűnt fel különböző motoros-fesztiválokon. A MASZSZ élére 2015-ben választották.

„Eljátszottam én is a gondolattal: mi lenne, ha egy szociálisan érzékeny hölgy lenne majd a kihívók között? Tetszik a gondolat. Régóta ismerem, s tudom róla, hogy ő mindig kész cselekedni. Nem halogat, nem ígérget, cselekszik. Megfelelő időben és megfelelő helyen” – indokolta még idén májusban kiállását Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltsége mellett Kordás. Ezzel akkor nem csupán a MASZSZ-on belül lepte meg a kollégáit, hiszen mint utóbb kiderült, elnökségi jóváhagyás nélkül kampányolt lényegében egy pártpolitikus, a DK EP-képviselője mellett. De megütközést keltett a szocialistáknál is, hiszen Kordásnak addig alapvetően az MSZP-vel közösen voltak kezdeményezései. Ilyen volt a már említett éhségmenet vagy a vasárnapi boltzárral szembeni tiltakozások.

Egy forrásunk szerint a MASZSZ nagyjából százezer tagot számlál, rengeteg, egyenként akár húszezres tagszervezetük van, a tagság egy része nyilván baloldali, de vannak kormánypártiak is. Vagyis az elnöki elköteleződés kifejezetten hátrányos volt informátorunk szerint. Kordás kénytelen volt rendkívüli elnökségi ülésen magyarázkodni, ám mostanra kiderült, mi is a valódi szándéka.

A DK ezzel újabb nagy igazolást szerzett, s így tovább erősítheti domináns szerepét az ellenzéki térfélen,

ráadásul az MSZP-nek is komoly fricska, hogy nem őket választotta az érdekvédő, amikor a politikába való visszatérés mellett döntött. Egyébként korábban a Gyurcsány-párthoz a munkaadói oldalról Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének egykori főtitkára csatlakozott, mint gazdasági szakértő, de említhetjük akár Ihász Sándor egykori főügyészt vagy Komáromi Zoltán háziorvost is.

Kerestük a MASZSZ-t az elnöki távozás hátterével kapcsolatban, érdeklődve egyebek mellett arról, hogy egyeztetett lépés volt-e Kordás bejelentése, amint kapunk válaszokat, cikkünket frissítjük.

Nyitókép: Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke, Kordás László, a MASZSZ elnöke, Dukán András Ferenc, a Momentum politikusa és Dávid Ferenc, a DK gazdasági szakértője a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács alakuló ülésén a Főpolgármesteri Hivatalban 2020. február 11-én (MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2021. szeptember 20. 20:54
Micsoda meglepetés! Ja nem... Amúgy a nagy kurcsány felszopás után várható volt, hogy megkérdezik, hogy téged ki a fasz hatalmazott fel erre, és miért nem a szakszervezeti tagok érdekképviseletével foglalkozol?
vincent66
2021. szeptember 20. 20:52
A tavaszi kiállása Dobrev mellett egyébként valóban nagy botrányt okozott a MASSZ-ban.
vincent66
2021. szeptember 20. 20:48
"2004-ben elvállalta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkári megbízatását a Gyurcsány-kormányban." És micsoda aranykora volt az a munkavallalóknak, valamint a foglalkoztatásnak... Legalább tudjuk, mire számítsunk. Már akinek kétségei vannak...
Ma is bukik a Zorbán...
2021. szeptember 20. 20:35
Azért ez elképesztő... Itt járnak ilyen politikai szörnyetegek közöttünk - álarcban. Gyanútlanul megtűrjük őket magunk között: szakszervezeti emberek több is, vezető ügyész, polgármesterek garmada, VOSZ-főtitkár... Aztán egyszer csak kikelnek a lárvák és csatlakoznak az ÁVÓ Párthoz, kiderül róluk, hogy az undorító, szélsőséges, magyargyűlölő párt potenciális emberei voltak, és mindig is ennek megfelelően dolgoztak - a haza ellen. Gusztustalan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!