Spanyol lap: A népszavazás képes megosztani az Orbánnal szemben egyesült ellenzéket

2022. február 04. 12:06

A négy kérdés egyértelműen rossz színben tünteti fel az LMBTQ-személyeket – írja a La Vanguardia.

2022. február 04. 12:06
null

A La Vanguardia berlini tudósítója írt a magyar országgyűlési választás kapcsán arról, hogy országos szinten most először fog össze hat ellenzéki párt, hogy elmozdítsa a hatalomból az immár tizenkét éve kormányzó, ultrakonzervatív Orbán Viktort. Azonban Orbán kihasználta a helyzetet, hogy egy népszavazás kiírásával mozgósítsa választóit. A referendum témája a kiskorúak, a nemváltoztatás és a szexuális orientáció kérdéseivel függ össze. A népszavazás négy kérdése egyértelműen

rossz színben tünteti fel az LMBTQ-személyeket.

A kérdések felsorolása után a cikk kitért arra, hogy a referendum azon a tavaly júniusban elfogadott törvényen alapszik, amely a homoszexualitás és a nemváltoztatás kiskorúak körében történő „népszerűsítését” tiltja. A törvénnyel szemben kemény kritikát fogalmaztak meg magyar jogvédő szervezetek és az ellenzék, illetve felháborodást váltott ki több európai országban. Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a kérdésben, melyre válaszul Varga Judit igazságügyi miniszter javasolta a népszavazást. Jogvédő szervezetek arra szólították fel a lakosságot, hogy

érvénytelen szavazatok leadásával érjék el,

hogy érvénytelennek kelljen minősíteni a referendumot.

A cikk szerzője szerint azzal, hogy az országgyűlési választás napjára írták ki a népszavazást, egyrészt megkönnyítik az azon való részvételt, másrészt egy olyan témát tartanak napirenden a kampányban, amely képes megosztani az Orbánnal szemben egyesült ellenzéket. Az ellenzéki pártok közül 5 nem vett részt a törvény tavaly júniusi megszavazásán, a Jobbik azonban igennel szavazott, mert egyetértett a szövegével.

(Fotó: A 26. Budapest Pride résztvevői vonulnak a Fővám téren 2021. július 24-én.MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2022. február 06. 16:25
"A La Vanguardia berlini tudósítója írt a magyar országgyűlési választás kapcsán" Miért nem az alaszkai tudósító?
obsitos0
2022. február 05. 07:05
Ősnyugalom, emberek, csak a saját kényelmetlen belső problémáikat fedik el, azzal, hogy velünk foglalkoznak. Milyen ország milyen kormánya a holland, a belga pl. hogy 6-9 hónapig még kormányaik sem voltak, kinevezett alapon "üzemeltek", Olaszországban kinevezett kormányfő van, senki nem választotta meg, csak úgy odatették. Azok remek demokráciák, kiváló jogállamok, ott már mindent szabad. Ja, vagy nem tudnak rendet tartani.
masikhozzaszolo
2022. február 04. 19:45
2022. február 15. Felhúzták a zsilipet. Különtermet nyitottak az európai, angol, amerikai szerkesztőséget, ahol a magyar választások anyagai készülnek. Csalódott vagyok. Azt gondoltam, hogy azok már rég kész vannak. Most csak aktualizálják és berakják a vezércikkbe. Orrot, fület befogni, rohambilit feltenni, mert dől a jóindulat, a drukk!
soproni
2022. február 04. 19:10
Nagy ívben le kell szarni a Soros felé jogvédőket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!