A Lázár–Márki-Zay-találkozóról

2022. május 03. 18:45

Együttműködni a diktatúrával?! Nem felháborító ez? Márki-Zay lepaktált az ellenséggel?

2022. május 03. 18:45
null
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor

„Találkozott hát a két nagy ellenfél, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János fideszes képviselő, kormánybiztos. Közös sajtótájékoztatójuk során bár nem tagadták a kettejük közötti véleménykülönbségeket, de békülékeny hangot ütöttek meg.

Hogy-hogy?

1) Lám, érdemes óvatosabb lenni a nagy szavakkal. Márki-Zay korábban az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltként a magyar történelem "legkorruptabb kormányának " nevezte Orbánékat -ehhez képest Márki-Zay pont ezzel a kormánnyal - pontosabban annak várható majdani tagjával, Lázárral - igyekszik együttműködni. Furcsa ez, nem? Miféle ellenállás együttműködni egy fideszessel?

2) Kiderült, nem kell minden politikusi mondatot teljesen komolyan venni, így a »legkorruptabb kormány« típusúakat sem. Azok az ellenzéki szavazók mozgósítására kellettek, ám a választások lementek, az ellenzék kiadós vereségével.Márki-Zay ugyan utálja a mostani hatalmat, de belátta, hogy a város fejlődéséhez a Fidesz-kormány segítsége is szükséges, amelyet az aktív választók többsége megerősített a hatalomban április 3-án. Tanulási folyamatnak lehettünk ma tanúi Márki-Zaynál is, ami azt jelenti, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester megértette: valamennyire félre kell tennie a negatív érzelmeit a helyi ügyek elintézése érdekében. Akár tetszik akár nem, a NER immáron egy realitás, amelynek komoly társadalmi támogatottsága van és egy polgármesternek ezzel a keretrendszerrel együtt kell élnie és megpróbálni kihasználnia az esetleges lehetőségeket. Úgy tűnik, az ellenzéki összefogás egykori miniszterelnök-jelöltje nem veszítette el teljesen realitásérzékét, sőt, meglehet, mostantól eszmél majd rá egyre inkább a politikai realitásokra, amelyekbe beletartozik az is, hogy a városának járó kormányzati támogatásokért cserébe visszább kell majd vennie az Orbán-ellenes támadásokból. A települések egyre inkább kiszolgáltatottabbak a mostani hatalomnak, az a településvezető, aki élesen és folyamatosan bírálja - ráadásul pártpolitikai alapon - a hatalmat, azt kockáztatja, hogy települése pályázati lehetőségektől, kormányzati péntektől esik el. A mai sajtótájékoztató azt mutatja, hogy Hódmezővásárhely polgármestere belátta, hogy neki is együtt kell működnie a mostani kormányzattal. Ezzel együtt, Márki-Zaynak majd meg kell magyaráznia felhevült, radikális híveinek, miért kíván most együttműködni az »ellenséggel«.

3) A magyar politikai kultúra szempontjából meg kifejezetten üdvös a találkozó létrejötte és a közös sajtótájékoztatója. Egyáltalán nem baj, ha az ellenfelek időnként együttműködni is hajlandóak és ezt a nyilvánosságnak is elmondják.”

Együttműködni a diktatúrával?! Nem felháborító ez? Márki-Zay lepaktált az ellenséggel?

Nem felháborító együttműködni akár ezzel a hatalommal sem. Ez nem diktatúra, hanem egy választásokon újraválasztott hatalom - amelynek a helyi önkormányzatisághoz való hozzáállása nekem egyébként nem igazán tetszik. Ám egy polgármesternek sajátos a helyzete, neki a településének valamennyi lakosának az érdekeit néznie kell, fejleszteni a városát, faluját és ez Magyarországon kormányzati segítség, vagy legalábbis kormányzati jó szándék nélkül a legtöbb esetben nem megy. Ez van.”

(Archív fotó: Márki-Zay Péter (független) polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én.MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yazoo.tributary
2022. május 04. 11:34
Egy szó: szélkakas :)
Vasalo
2022. május 04. 11:14
Egy ilyen firkász még meg mer szolalni? Már cim is egy elképesztöen aljas fogalmazás. Eddig nem tudtam, hogy az ország háboruban áll, mert csak a háboruban van ELLENSÉG a politikában csak ellenzék lehet. És egész biztos, hogy az 1,9 millio ellenzéki szavazonak még az egy százaléka sem venne fegyvert kezébe a 3 millio kormánypárti #ellenség# ellen. Vagy, hogy is van ez kedves Nagy ur? A gyerekeink épp most irják a dolgozataikat magyar nyelvböl, Ön ezen simán elbukna meg egy falusi kis iskolában is. 1. A korrupcios vádak. Itt megint él az örökzöld HOFI mondás, hogy csak az a korrupcio amiböl kihagynak. És ezt tökéletesen látjuk a magyar parlamentben, hogyan lopják meg az antikorrupcios ideologia bajnokai a köznépet, amikor nem létezö pártoknak jol fizetett frakciokat alakitanak ki, amiket majd - mint mindig teljes ellenszolgáltatás nélkül a köznép fizeti. Pedig most milyen jo lenne az a 256 milliocska amit Gyurcsány és csapata kivesz a zsebünkböl. Most miért nem kiabál MZP? Vagy ez nem az adofizetök meglopása? 2. #A politikusi mondatokat nem kell komolyan venni#, az Ön elemzése még az ilyen mondatoktol is fényévekre van. Mondanám készakarva félrevezeti az olvasot. 3. Vajon ki termelte ki az utobbi 12 évben ezt a bipoláris világot, ahol csak fekete meg fehér van. Eredetileg a demokrácia arrol szol, hogy valamennyi politikai tényezö a nagyszinpadon a választok JAVÁT akarja, és a választások után a pártok többsége kisebb nagyobb lemondással koalicioképes. Az kizárólag a MÉDIA és hasonló ELEMZÖK MÜVE, hogy kis hazánkban az ellenzéki oldalra szorult pártok közül egyiknek sem volt vizioja a társadalom jövöjéröl, és a másik oldal képviselöinek még köszönni sem voltak hajlandok, nemhogy közös érdekeket keresni a gyöztes pártokkal. Ugye még a kollégák telefonszámát sem tudták. (Bezzeg a milliok telefonszámait nagyon jol tudták, ahova a hamis SMSeket küldték).
Énaszondom
2022. május 04. 08:56
A baj csak az, hogy a Torony alatt már nem dolgozik senki a régi munkatársak közül! Mindnek a helyére olyan ember került, ahol a tudásnál többet ér a polgármester"ÚR" iránti lojalitás! És hát fizetni kell a támogatásért is! A régi pályázatírók és ügyintézők közül már nincs ott senki! A jegyzői hirdetésre se jelentkezik senki, pedig már elfogyasztottunk egy párat. A választott alpolgármestertől pénteken vonta meg a polgármester "ÚR" a munkaköri jogait és a fizetését, ott ülhet egy eldugott irodában ,korlátolt internethasználat mellett, 195000 Ft tiszteletdíjért. Addig a senki által meg nem választott új alpolgármester (történelemtanári diplomával) gondolom, elkezdi írni a modern városok programját másfél milláért! Szóval nincs senki, aki valamit is ért a közigazgatás működtetésének "rejtelmeihez.Így nehéz lesz!
zolizolizoltan
2022. május 04. 07:08
A cikk jó, a cím fére érthető a kérdőjelek ellenére is. Legtöbben csak a címet olvassák el, őket megvezeti a cím.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!