Oktatáskutató: Főleg a vidéki intézményeknek jelent mentőövet, hogy nem kell nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez

2022. július 29. 14:28

Az egyetemi, főiskolai új menedzsmenteknek kell kialakítaniuk olyan új módszereket, amelyek révén valódi nyelvtudáshoz tudják juttatni hallgatóikat – jelentette ki Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója.

2022. július 29. 14:28
null
Almási B. Csaba

A felsőoktatási felvételi rendszer átalakításáról szóló bejelentés egyik legmeglepőbb része, hogy a jövőben a diploma megszerzéséhez nem lesz alapkövetelmény a nyelvvizsga. Csák János kulturális és innovációs miniszter azt mondta, annak eldöntését a felsőoktatási intézményekre bízzák, hogy milyen plusznyelvet kívánnak meg a hallgatótól, vagy a diplomához milyen nyelvi vizsgakövetelményt támasztanak. A tárcavezető közölte azt is, hogy a változtatásokat az egyetemekkel és a hallgatói önkormányzatokkal folytatott egyeztetések előzték meg. 

Régi és komoly feszültséget próbál orvosolni a bejelentett intézkedésekkel az oktatási kormányzat – mondta el a Mandinernek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tanuláskutató Intézetének igazgatója. Setényi János szerint azért most döntöttek így, mert jelentősen nő a felsőoktatási intézmények finanszírozása, folyik a modellváltás, új menedzsmentek kerülnek az élükre, ám ha ezeket a lépéseket nem követi a hallgatók számának a növekedése, stabilizálása, akkor önmagukban semmit sem érnek az előremutató változtatások. S bár egyre több a külföldi diák, főleg a vidéki egyetemek, főiskolák küzdenek létszámgondokkal, számukra jelent mindez mentőövet. Így remény van arra, hogy a hiányterületeken, így például a pedagógusképzésben is már rövid távon javul a helyzet – fogalmaz az oktatáskutató.

S nem dől össze a világ attól, hogy a jövőben már nem kell nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez – állítja Setényi, hiszen a tanulóknak érettségizniük kell valamely idegen  nyelvből, egyébként pedig a felsőoktatási intézmények jelenleg nem nagyon tudják megoldani a hatékony nyelvoktatást. Az új menedzsmenteknek éppen az lesz egyik feladata, hogy kialakítsanak olyan új módszereket, amelyek révén valódi nyelvtudáshoz tudják juttatni a hallgatóikat – jelentette ki az MCC igazgatója.

(Fotó: Résztvevők a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának budapesti oklevélátadó ünnepségén 2022. július 15-én.MTI/Kovács Anikó)

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsaturnuzs
2022. július 30. 00:53
Aki a végzettségének megszerzése után nem képzi magát folyamatosan tovább, az lemarad. A napi munkában csak rutint szerez, mélyebb tudást nem. Akinek nincs is igénye rá, az igénytelen, még ha ezt a jelzőt sértőnek is érzi. A folyamatos önképzéshez nyelvismeret kell. Ha egyáltalán kiadnak egy szakterületen magyar szakkönyveket (sok szakmában már megszűnt a szakkönyvek kiadása), akkor is csak több éves késéssel. Nagyon kevés kivétel van ez alól, azok a ritka fehér hollók. A folyamatos önképzéshez ANGOL nyelvismeret kell, mert angolul a nemzetközi szakirodalomnak legalább a 99%-a elérhető (reálisabb a 99,9%). Lehet alkudozni a valósággal, nem beszél vissza, de az angol nyelvtudás hiánya garantálja hazánk lemaradását a világ élvonalától. Mindig lesznek majd tehetséges kivételek, akikre büszkék lehetünk, de az ország egésze képtelen lesz tisztán önerőből felzárkózni az élvonalhoz. És ugyan nyelvvizsga nélkül is meg lehet tanulni bármelyik nyelvet, de kötelező megmérettetés nélkül a diákok elsöprő többsége ugyanúgy elsunnyogja ezt is, ahogy előszeretettel puskáznak a vizsgákon és szigorlatokon...
szárma
2022. július 30. 00:07
Azért az elgondolkoztató, hogy kell-e olyannak diplomát adni, aki 10+x év alatt sem képes egy középfokú nyelvvizsgát letenni... Van sok szép munka / feladat, amihez valóban nem szükséges nyelvismeret.
Reszelő Aladár
2022. július 29. 19:25
Ha már a nyelvtudást nézzük, akkor inkább azzal kellene kezdeni valamit, hogy egész az első osztálytól számítva relative magas óraszámban tanulnak a gyerekek idegen nyelvet, mégsem lesz mégcsak elégséges sem a tudásuk. Lehet, hogy világvírű a magyar szinkron, de más országok a művészeti érték helyett inkább eredeti nyelven legfeljebb felirattal adnak külföldi filmeket. Az is rengeteget segítene. A streaming persze hozhat változást ebben is, tudni kellene kihasználni. Amúgy nem a diplomához, hanem a felvételihez kellene a nyelvtudás.
kezdődik a bukás
2022. július 29. 18:12
Ja hát ha az a cél, hogy legyen Bivalynasznádi Egyetem, ahol a helyi fideszesek királykodhatnak, és nem az, hogy myelveket beszélő tanult embereket képezzünk, akkor ez helyes lépés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!