Szakszervezet: Újra indokolt lenne a vasárnapi boltzár bevezetése

2022. augusztus 24. 14:11

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke bízik abban, hogy az ügy minél hamarabb a döntéshozók elé kerülhet.

2022. augusztus 24. 14:11
null

„A munkavállalók érdekein túl a vasárnap déli boltzárral a kereskedelmi munkáltatók sem járnának rosszul, hiszen a mostani rezsiárak mellett az őszi–téli időszakra kanyarodva nekik sem mindegy, ha hetente fél nappal kevesebbet kell hűteni-fűteni vagy egyáltalán világítani” – véli az ügyet felkaroló szakszervezeti vezető. 

„Az elszabadult áram- és gázárak miatt ma már a teljes vasárnapi boltzár is indokolt lenne, de maradunk az eredeti célkitűzésnél, hogy

– nyilatkozta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Világgazdaságnak (VG).

Mivel ők egy érdekképviseleti szervezet, ezért számukra az a legfontosabb, hogy a munkavállalóknak mi a legjobb, de tekintettel kell arra is lenni, hogy mekkora költségcsökkentő lehetőséggel bír heti fél nap egy kereskedelmi vállalkozásnak.

Karsai Zoltán hozzátette, emellett továbbra is a kereskedelmi szektorra jellemző leginkább a munkaerőhiány, ezért a vasárnap déli boltzár a munkaszervezésre, a hétvégi műszakok beosztására és az azok után járó pótlékok kifizetésére is hatással lehet. 

Nem szeretnék, hogyha politikai kérdéssé válna

A szakszervezeti vezető arra is kitért, hogy több párt is felkereste a szervezetet, de minden megkeresést elutasítottak. Mint mondta,

el szeretnék kerülni, hogy a részleges vasárnapi boltzár ügye politikai kérdéssé váljon. 

Aláírás gyűjtést szerveznek a kereskedelmi dolgozók között

A szakszervezet online kérdőívét eddig is több ezren kitöltötték már, szeptembertől azonban papíralapon is folytatódik az aláírásgyűjtés a kereskedelmi egységeknél – ettől érdemi áttörést vár a szervezet. 

„Minél nagyobb az ügy támogatottsága, annál hamarabb kerülhet a döntéshozók elé a vasárnapi boltzár” – vélekedett a szóvivő.

Egyes üzletek ugyanakkor nyilvánvalóan kevésbé érdekeltek a részleges vasárnapi boltzár bevezetésében, mert a műszaki cikkek értékesítésének aligha a vasárnap délután a csúcsidőszaka, ellenben például a barkácsáruházaknál rendszerint erős a hétvégi forgalom” –– tette hozzá Karsai Zoltán. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ani40
2022. augusztus 25. 20:57
Nem tudom, hogy a bolti dolgozók most éppen mit hazudnak, de arra jól emlékszem, hogy én egyel sem találkoztam, aki örült volna a szabad vasárnapnak. Egyetlen egyel sem! Fel voltak háborodva, hogy mit képzel a kormány, hogy elveszi a lehetőségét, hogy plusz pénzt keressenek. Az is igaz persze, hogy amikor újra nyitottak akkor csak néztek bután, mert arra nem számítottak, hogy teljesül a vágyuk. Nagy volt a pofára esés.
Kormánypárti1
2022. augusztus 25. 08:24
Aki akar, akár a hét minden napján is zárva tarthat. Ja, a róka fogta csuka esete... Mert ha az egyik bezár, akkor megpukkad az irigységtől, hogy az aznapi bevételt teljes egészében a másik teszi zsebre! :)) Olyan mint a zsidók, muszlimok dilemmája, amikor ki van írva a húsbolt kirakatára, hogy: DISZNÓHÚS INGYEN ELVIHETŐ!
fado
2022. augusztus 24. 18:27
hoppá
Sany Xepi
2022. augusztus 24. 15:24
Vót má, pont ti szakszervezetek ugattatok ellene. Ki a hülye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!