A baloldali botránypolitikus, aki több ezer traktort vizionált az utcákra augusztus 20-án – portré Szabó Bálintról

2022. augusztus 25. 18:00

Nem csak az MSZP-ből, de a DK-ból is távoznia kellett korábban a szegedi képviselőnek, aki már állította azt is, hogy elrabolták és azt is, hogy megerőszakolták. A korábban szocialista tagtoborzási botrány gyanújába keveredő Szabónak az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról is volt egy története. Portrénk.

2022. augusztus 25. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Botrányosan ért véget múlt szombaton a Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő által meghirdetett gazdatüntetés, pedig a képviselő eddigi „karrierje” alapján szinte borítékolható volt a végkifejlet. 

Szabó többezer traktor és mezőgazdasági jármű Budapestre jövetelét vetítette elő augusztus 20-ra, amelyekkel a Hősök teréről a Parlament elé vonultak volna. Ebből végül nem lett semmi, sőt a kormányellenes demonstráción is alig százan voltak. A csalódott tüntetők számon is kérték a főszervezőt, aki még ekkor is a Gellért-térről érkező traktorokat vizionált.

Pedig ha gazdák tudták volna, kivel állnak szemben, lehet, óvatosabbak lettek volna.

Gyanús tagtoborzás

A leginkább politikai kalandorként jellemezhető szegedi képviselő először 2002-ben adott jelt magáról, amikor elindult Csepreg polgármesteri székéért, de elbukott a választáson. Egy évvel később már a szocialistáknál próbált szerencsét, és gyorsan az MSZP ifjúsági tagozata, a Fibisz (Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták) Vas megyei vezetője lett.

Szabó MSZP-s karrierje nem tartott sokáig, egy évvel később már ki is tették a szűrét, miután helyi roma vezetők azt állították,

társaival pénzért toborzott fiktív tagokat az MSZP-be, így a párt helyi szervezete több száz fősre duzzadt rövid idő alatt.

Bár a botrányból végül nem lett büntetőügy, a Vas megyei szervezetet feloszlatták, a párt megyei vezetését Kiss Péter akkori kancelláriaminiszter vette át.

Külön érdekesség, hogy a botrányban érintett volt a jelenleg a zuglói parkolási botrányban gyanúsított Tóth Csaba is, aki akkoriban a párt megyei elnökhelyettese volt. Sőt, nem csak az ő, hanem a 2011-ben csalásért és más bűncselekményekért hat év fegyházra ítélt Zuschlag János neve is felmerül, aki korábban a Fibisz elnökhelyetteseként dolgozott. 

Szabó tagadta az ellene felhozott vádakat, sőt visszavágott: beperelte Horváth Csabát, az Országos Cigány Önkormányzat akkori megyei elnökét rágalmazás miatt. De ez még nem minden: azt állította, hogy a rágalmazási per tárgyalásának előestéjén megverték és megerőszakolták.

A legnagyobb titok ismerője

Szabó Bálint a botrány után az ország másik végébe, Szegedre tette át székhelyét, ahol 2011-ben megalapította a követeléskezeléssel foglalkozó Likvid Kontroll Kft.-t. A cég egyebek mellett arról lett híres, hogy a Szeviép-károsultakat képviselte, bár volt, aki szerint ehhez nem lett volna jogosultsága. 

A cégalapítással együtt visszatért a politikába is, csatlakozva a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz, amelynek szegedi szóvivője lett. De a DK-ban sem húzta sokáig, miután 2013-ban a Heti Válasznak adott interjújában azt állította, tudja, kik álltak Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárogtatása mögött. 

– mondta az interjúban.

Szabó elmondása szerint jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, és hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc.

Az így „beazonosított” Szili Katalin, Juhász Ferenc és Szekeres Imre azonban határozottan tagadták, hogy bármi ilyen történt volna, Szabó pedig nem is tudta igazolni állításait.

A történet egyébként azon is megbukott, hogy a 2009-ben Bolíviában kommandósok által lelőtt Rózsa-Flores Eduardo volt menyasszonya épp a Mandinernek adott interjúban mondta el, hogy egykori párja már 2004-ben eladta azt a lakást, amelyben Szabó szerint a fenti események történtek.

Elrabolva és kikötözve

Egy, a Fidesz budapesti székháza elé szervezett tüntetésen is felszólaló szegedi politikusnak később, a covid-járvány alatt is sikerült beverekednie magát a hírekbe, mikor 2020 márciusában nemes egyszerűséggel

Szerinte ugyanis a tömegközlekedés működtetése tovább súlyosbítja a járványhelyzetet. A képviselőt végül bilincsben vitték el a rendőrök.

Szabó legutóbb tavaly februárban került be a hírekbe, amikor sajtótájékoztatót hirdetett, hogy Botka László szegedi polgármester korrupció-gyanús ügyeiről lerántsa a leplet. Ám Szabó nem érkezett meg a sajtótájékoztatóra, hanem eltűnt, így a rendőrség kezdte keresni. A képviselő egy nappal később, szokatlan körülmények között került elő sértetlenül, de azt állította, hogy elrabolták.

Elmondása szerint a makói tanyavilágban, cipőfűzőjével egy villanyoszlophoz kötözve, szinte minden ruhájától megfosztva, egy égő szalmabálán tért magához. 

Nyitókép: részlet/Fidelitas videó

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. augusztus 26. 12:58
A nemváltó műtéteket dr. Mengele ténykedéséhez, illetve a primitív népek női nemiszerv csonkításához lehet hasonlítani. Lassan gondoskodni kellene olyan intézetek létrehozásán, melyekben majd a nemváltó műtétek menthetetlen áldozatait lehet majd kezelni.
bf109g6
2022. augusztus 26. 11:18
Klasszikus pszichopata, skizofrén beütéssel. Napi 2x10mg xanax ajánlott, ha iszik is rá, még a traktorokat is látni fogja.
Mr.Woof
2022. augusztus 26. 08:16
Ez mitől baloldali? Mindenféle pártnál megfordult már. Igen a fidesznél is, főleg Lázárnál.
tetx
2022. augusztus 25. 21:10
rövid porté: kényszeres hazudozó, elmebeteg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!