Gyöngyösi Márton: Hibáztam, tévedtem! – a Jobbik elnöke nem utazik Donbaszba

2022. szeptember 23. 15:24

Az európai parlamenti képviselő nyolc éve azt hitte, a magyar érdek – a nemzeti kisebbségeink melletti kiállás  – összeegyeztethető az orosz állásponttal, de tévedett.

2022. szeptember 23. 15:24
null

Már zajlanak a népszavazások az Oroszországhoz csatlakozásról négy ukrajnai régióban – a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint az orosz ellenőrzés alatti Herszon és Zaporizzsja megyékben –, de arról nem érkezett hír, hogy ezen részt vesznek-e külföldi választási megfigyelők.

A Nyugat képmutatása

Gyöngyösi Márton esetleg ott lehetne az öt napon át tartó referendumon, hiszen a Jobbik elnöke 2014 novemberében már vállalkozott ilyen feladatra a Donbaszban. A Krímben az év márciusában megtartott népszavazásról is érdekesen nyilatkozott. Akkor azt mondta az Indexnek: „Az előzmények ismeretében legitim a népszavazás a Krímen”. A parlament külügyi bizottságának akkori alelnöke szerint azután, hogy a Viktor Janukovicsot „nyugati támogatással megdöntő erők” hatalomra jutottak, rögtön soviniszta, orosz-, kisebbség-, magyarellenes nyilatkozatokat lehetett hallani, így nem meglepő, hogy

Moszkva közbelépett az orosz ajkúak védelme érdekében.

Gyöngyösi a Nyugat képmutatásának tartotta akkor, hogy Koszovó függetlenségét lehetővé tették, ugyanakkor a Krím elszakadását nem támogatják.

A politikus kijelentette, minden bizonnyal Janukovics kétbalkezessége is hozzájárult ahhoz, hogy magas hőfokot ért el vele szemben az elégedetlenség, de elmozdítása akkor is puccs. „Választáson szokás dönteni, nem hecckampányokkal” – mondta Gyöngyösi.

Csak az oroszok voltak nyitottak

Más kérdés, hogy az európai parlamenti képviselővé lett Gyöngyösi azóta már másképp látja a helyzetet. Egy pár héttel ezelőtti interjúban kijelentette, „Donbasszal kapcsolatban az ukrán nyelvtörvény elleni tiltakozáshoz igyekeztem partnereket szerezni, de csak az oroszok voltak nyitottak. Nem láttam, hogy ők nem megoldani, inkább eszkalálni akarják az ügyet. Óvatlan voltam” – fogalmazott.

Ám újra változhatott a véleménye, ezért úgy gondoltuk, az a legtisztább, ha magától az érintettől kérdezzük meg. Gyöngyösi azonban sajnos nem vette fel a telefont, az sms-ünkre azonban reagált. Ebben azt írta, nem vesz részt a népszavazáson, „mert a Fidesszel ellentétben én különbséget tudok tenni áldozat és agresszor között.

2014-ben tévedtem, amikor azt hittem, hogy a magyar érdek – a nemzeti kisebbségeink melletti kiállás  – összeegyeztethető az orosz állásponttal. Hibáztam, tévedtem” – fogalmazott.

 

Nyitókép: Gyöngyösi Márton, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettese a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) Trianon-megemlékezésén a fővárosi Ötvenhatosok terén 2014. június 1-jén.MTI Fotó: Mohai Balázs

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. szeptember 24. 11:25
Fosik oda menni! Pedig lehet, hogy ki is nyírnák a nagy elvtársai!
Timeslot
2022. szeptember 23. 19:32
Szarházi senki!!!
brekker
2022. szeptember 23. 19:24
Sajnálattal meg kell állapítanom viszont, hogy Gyöngyösi vagy Toroczkai értelmesebb, mint egy átlagos országgyűlési képviselő, legyen akár fideszes. A nyerő páros, vajon ki választhatta ki őket? Egyszerre vagy függetlenül? Vona közben felszabadultan éli világát (vagy azt hiszi).
amca
2022. szeptember 23. 19:21
Egész életed 1 nagy tévedés. Apádé meg nagyobb. Kisszéket csinált VONA ,de a teszto nagyobb volt. Azért vagy te most baromez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!