Krekó Péter a Die Weltben: Orbán Viktor a spin-diktatúra mestere

2022. október 04. 08:58

Krekó szerint tanulmányozni kell Orbán választási kampányát, így megértjük, hogyan szereznek többséget az autokraták.

2022. október 04. 08:58
null

A Die Welt online felületén olvasható Krekó Péter szociálpszichológus, a Political Capital igazgatója „Orbán Viktor a spin-diktatúra mestere” című cikke, amely szerint érdemes alaposan tanulmányozni Orbán választási kampányát, ha meg akarjuk érteni, hogyan szereznek többséget az autokraták. Krekó szerint Orbán egyrészt

Orbán Viktor választási kampánya szerinte négy központi állításra épült. Első: az ellenzék bevonja Magyarországot a háborúba, sőt magyar civileket is besorozna ukrajnai szolgálatra. Másodszor, a magyar ellenzék eltörölné a 13.havi nyugdíjat. Harmadszor, a magyar ellenzék titokban összeesküdött Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy befolyásolja a magyarországi választásokat. És végül, ha az ellenzék nyerné a választásokat, a gyerekeket veszélyes nemi átalakító műtéteknek vetnék alá.

Krekó szerint azok 60 százaléka, akik hallottak az ellenzék állítólagos „terveiről”, elhitték, hogy ezek az állítások igazak, és tényként fogadták el őket. Úgy véli, Orbán rendszerét tökéletesen leírhatjuk a Szergej Gurijev és Daniel Treisman által felvázolt „információs autokrácia” (vagy „spin-diktatúra”) fogalmával.

Krekó elképzelése szerint a Fidesz két táborra osztja a magyar nemzetet: egy „hazafias” frakcióra, amelyet kizárólag a Fidesz képvisel, és egy „hazafiatlan” frakcióra, amely külföldi érdekeket szolgál, és amelyet a kormánypolitikusok „álhírgyárnak” neveznek.

Az Orbán-kormány Krekó Péter szerint a televízión, rádión, nyomtatott sajtón és a Facebookon keresztül terjesztett, központilag irányított dezinformáció segítségével manipulálja a lakosságot.

Röviden úgy véli, hogy a magyar kormánypárt dezinformációs kampánya 21. századi módszereket használ a 20. századi propagandára emlékeztető, leegyszerűsített narratívák terjesztésére. Orbán a „spin-diktatúra” tanítója lett.

Szerinte a nyugati, demokratikus politikusoknak mindent meg kell tenniük, hogy megfékezzék Orbán Viktor befolyását.

Krekó úgy látja, az „európai médiatörvény” fontos lépés lehet a helyes irányba.

Fotó: Mandiner/Ficsor Márton

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. október 04. 13:31
Röhejes, mennyire terhes a demokrácia a háttérhatalomnak ha nem a csicskáik nyernek egy választáson. Nincs már messze, hogy a szavazások megszüntetését követeljék. Majd az NGO csicskáik kormányoznak.
Rocktoberi
2022. október 04. 13:22
"Európai médiatörvény"? Szeretnék visszaállítani, hogy a ballibsi propaganda uralja újra itt is a média 90%-át. Mint ma nyugaton.
Takagi
2022. október 04. 12:21
Degenerált magyarázkodás. Igénytelen nyilatkozat.
Onurisz
2022. október 04. 12:12
Ilyen marhaságokat kell kiagyalniuk, hogy megmagyarázzák a sorozatos választási vereségeket a nyugati tartóiknak. Ebben kreatívak, míg a politikában tehetségtelenek. Jól van ez így. Az sem baj, ha azt hiszik, hogy hülyék vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!