Újraszabályozta a pedagógusok felmentését a kormány

2023. január 13. 11:13

Az új szabályozás péntektől lép életbe, ám visszamenőleg is alkalmazható.

2023. január 13. 11:13
null

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlöny, benne a kormányrendelet a köznevelési intézmények működését érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról. Ebben azt írják: az orosz–ukrán konfliktusra hivatkozva szabályozzák az iskolában dolgozó közalkalmazottak elbocsátását, egyúttal megkönnyíti, hogy rendkívüli felmentéssel vagy azonnali hatályú felmondással elbocsássák a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat.

A munkáltatónak ezentúl nem 15 napja lesz elbocsátani a szerinte kötelezettségét szándékosan vagy jelentős mértékben megszegő pedagógust, hanem az adott tanév augusztus 1. napjáig bármikor gyakorolhatja a rendkívüli felmentés jogát. Vagyis nem kell azonnal elbocsátani a pedagógust, hanem elég megtenni a tanév végéig.

A rendelet péntektől lép életbe, ám visszamenőleg is alkalmazható.

„Ha a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás okáról a munkáltató e rendelet hatálybalépését megelőzően szerzett tudomást, de a tudomásszerzéstől számított tizenöt nap még nem telt el és a munkáltató a rendkívüli felmentés vagy azonnali hatályú felmondás jogát még nem gyakorolta” – olvasható a Magyar Közlönyben.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi. Illusztráció.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2023. január 13. 15:54
Most irta az index,hogy a psz is beszáll a sztrájkba mert a kormány meghátrált és addig erőt gxűjtenek,Semmi engedmény nekik.
Palepoli
2023. január 13. 14:53
A törvénytelenül tiltakozó politikai aktivista tanárokat azonnal el kell bocsátani.
Banka
2023. január 13. 12:37
Ennyi, a kormány újra, és újra a rossz döntéseket hozza meg. Cinikusan, aljas módon, becsapva újra és újra, nemcsak a tanárokat, de mindenkit, aki érdekelt az oktatásügyben (jobb esetben ez minden magyar kellene legyen). Tehát mostantól mindenki fejéhez "élesített fegyvert" szegeznek. Gondod van? Megszólaltál? Pofa be, innentől kezdve bármikor megszabadulhatunk tőled, és meg is fogunk. Persze majd csendben, mikor már kihasználtunk, és éppen nem látja sem szülő, sem diák. Ez borzasztó szomorú.
Hajnóczi Kristóf
2023. január 13. 12:35
Nem látom, hogy ez a meglehetősen gusztustalan döntés az alsó hangon 10 részes problémahalmaz melyik részét enyhítené legalább. Ennek semmi hosszú távú célja és értelme. Kezdem azt gondolni, hogy valamelyik fideszes felső vezető(k)nek rossz diákkori élményei voltak, és nem tud(nak) tőlük szabadulni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!