The New York Times: Európának problémát fog okozni megszabadulni a Roszatomtól

2023. március 10. 12:18

A cikk szerzője szerint azonban akár még Magyarország is kereshet más alternatívát.

2023. március 10. 12:18
null

Az olaj és a földgáz helyettesítésére könnyebb volt új energiaforrásokat találni, mint megszabadulni a Roszatomtól – számolt be pénteken a The New York Times.

Európa tájait több orosz építésű atomerőmű tarkítja, ez pedig egészen jól emlékeztet arra a tényre, hogy Oroszország még mindig döntő szerepet játszik a kontinens energiaellátásában.

Európa az ukrajnai háborút követően meglepő gyorsasággal kezdett leszokni az orosz olajról és földgázról.

Az Oroszország hatalmas nukleáris iparától való hosszú távú függőség megszüntetése azonban ennél sokkal bonyolultabb vállalkozásnak bizonyul.

Oroszország a hatalmas állami atomenergetikai vállalatán, a Roszatomon keresztül uralja a globális nukleáris ellátási láncot.

Európa harmadik legnagyobb uránszállítója volt 2021-ben, a teljes mennyiség 20 százalékát adta.

Mivel kevés alternatíva áll rendelkezésre, a Roszatom elleni szankciókat – a kijevi ukrán kormány sürgetése ellenére – alig támogatták.

Az orosz gyártmányú reaktorokkal rendelkező országok számára a függőség mélyen gyökerezik. Öt európai uniós országban minden reaktort – összesen 18-at – Oroszország épített. Ráadásul Szlovákiában hamarosan további kettő kezdi meg működését.

A lap arról is beszámolt, hogy már Szlovákia, sőt Magyarország is alternatív tüzelőanyag-szállítókat keresnek. Éppen ezért Tarik Choho, a Westinghouse nukleáris egységének elnöke szerint

Ez a kijelentés pedig arra enged következtetni, hogy hazánk valóban kereshet más alternatívát. Ezt azonban egyelőre magyar részről nem erősítették meg.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Kiss Dániel

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Czápa
2023. március 10. 20:37
Rendes srácok ezek. Nekünk eszünkbe nem jutott volna mástól venni az energiát. Mer hátra felé nyilazó sudribunkó ázsiai horda vagyunk. Sokkal jobb a többszörösére kerülő energia és ezerszer demokratikusabb!
pipa89
2023. március 10. 17:16
Menjen az összes mocskos jenki dög a büdös p.csába! (Nem volt kedvem finoman részletezni. Elegem van belőlük! Szétb.sznak mindent a nyereségrért: Vietnám, Közel-Kelet, Afgansztán, É-Afrika, Európa Ukrajna, Oroszország, felkészül Kína.
HunCsz
2023. március 10. 16:34
Hát mi nem akarunk megszabadulni se a Roszatomtól, se az orosz energia hordozoktól Mi magyarok egyedül a náci világkirályságtól akarunk megszabadulni azaz tőletek kedves cikk iró kutya. Úgyhogy itt ne vonitsál, mert unjuk már a mocskos ármánykodásotokat, aminek következtében egy élhető világból egy poklot probáltok varázsolni, mert az jó a Wall Street-i gazdáknak
12335
2023. március 10. 15:58
Miért is kellene megszabadulni? Remélem, mihamarabb bedől a jenki birodalom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!