Alkotmánybíróság: alkotmánysértő a beruházási törvény

2023. július 20. 15:26

Novák Katalin köztársasági elnök küldte az Ab-hoz Lázár János törvényét.

2023. július 20. 15:26
null

Mint arról a Mandiner korábban beszámolt, előzetes normakontrollt kért Novák Katalin köztársasági elnök Lázár János július negyedikén elfogadott új építési törvényéről. Ez azt jelent, hogy az Ab azt a feladatot kapta a köztársasági elnöktől, hogy vizsgálja meg az Építési és Közlekedési Minisztérium törvénye összhangban van-e az Alaptörvénnyel.

Az Alkotmánybíróság megállapította, a jogalkotó a törvényben általános jellegű felhatalmazást adott a törvény szabályaitól való eltérésre. Nem beazonosítható, pontosan mely szabályok alól, milyen feltételek mentén engedne eltérést, így a miniszteri hatáskör teljes terjedelme és korlátai nem kellően tisztázottak, a polgárok számára nem megismerhetők, nem kiszámíthatók.

Az Alkotmánybíróság szerint az ilyen felhatalmazó rendelkezés az Alaptörvénnyel ellentétes jogalkotási lehetőséget teremt, ezért  megállapította, hogy 

a támadott rendelkezések alaptörvény-ellenesek, a törvény nem hirdethető ki.

Lázár János közösségi oldalán reagált, amelyet ide kattintva olvasthnak el.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. július 21. 09:54
A túlzott jogászkodás a tevékenység halála! A szabályokkal körülbástyázott törvények a hivatalok büntethetőségét akarják megakadályozni! S a folytonos pereskedést lehetőségét bíztosítani. Lázár észszerüséget akar, a jogászok meg a szokásos mellédumálást, homályos értelmezéseket. Novák jobban tenné ha maradna a jópofizásoknál s külsőségeknél s ne szóljon bele az észszerű gazdaságpolitikába. Nem nőknek való terep.
pipa89
2023. július 20. 16:35
Tipikus Lázár-hiba. Toljunk le mindent a torkokon. Nem csípem ezt a mentalitást, nem kell ekkora paripa alá, mert nem érzi a határokat. Ez kritika akart lenni, jobbról.
jóember
2023. július 20. 16:30
Nade mi itt a probléma konkrétan, miért nem felel ez meg? Mandiner, akár el is lehetne magyarázni ezt egy cikkben! Én szkeptikus vagyok az AB-val szemben a kútfúrási ügy óta, az is csak arra volt jó, hogy megszivassa vidéki embereket, évekig bizonytalanságban tartva őket. A vége meg az lett, amit eredetileg is akartak lázárék. Szóval, ezzel most mi a gond?
letsgobrandon-2
2023. július 20. 15:48
ez is csak szarrágás... ennyit tudnak az alkotmánybíróságon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!