Uniós bíróság: Súlyos bűncselekmények elkövetése esetében meg lehet vonni a menekültstátuszt az EU-tagállamokban

2023. július 06. 13:22

„Az érintettnek egyebek között valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt kell jelentenie a társadalom valamely alapvető érdekére, és a határozatnak meg kell felelnie az arányosság elvének” – áll a luxemburgi székhelyű testület ítéletében.

2023. július 06. 13:22
null

Az európai uniós tagállamok megfoszthatják védett státuszuktól azokat a menekülteket, akik súlyos bűncselekményeket követnek el, és veszélyt jelentenek a társadalomra nézve – szögezte le az Európai Unió Bírósága csütörtöki határozatában. „Az érintettnek egyebek között valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt kell jelentenie a társadalom valamely alapvető érdekére, és a határozatnak meg kell felelnie az arányosság elvének” – áll a luxemburgi székhelyű testület ítéletében.

Az uniós bíróság ugyanakkor hozzátette: az, hogy a menekültstátusszal rendelkező személy súlyos bűncselekményt követett el befogadó országában, és ezért jogerősen elítéltek, nem jelentheti a menekültstátusz automatikus megvonását. 

Megállapítást kell, hogy nyerjen az is, hogy az illető veszélyt jelent a tartózkodási helye szerinti tagállam társadalmára. 

A veszélyesség foka nem állapítható meg olyan különálló bűncselekmények halmazata révén, amelyek közül önmagában véve egyik sem minősül különösen súlyosnak.

A határozatban kiemelték: az illetékes hatóságok feladata, hogy minden egyes esetben értékeljék az ügy sajátos körülményeit. Ha az uniós jog által megállapított két feltétel teljesül, a tagállamnak lehetősége van arra, hogy visszavonja a menekülti jogállást, ugyanakkor nem köteles élni ezzel az eszközzel – áll a dokumentumban.

(MTI)

Nyitókép: Kevin Reitz / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon-2
2023. július 11. 10:09
nekem az illegális határálépés már elég súlyos bűncselekmény
bagira002
2023. július 10. 11:08
Maga azt unió vezetőség benne van elhallgatják a bűnöző kilétét , németek az egyik bűntársak , nem csak ők hanem mind azok az eus országokban a betolakodókat igazoltatás nélkül beengedik szét osztanák .
szemlelo-2
2023. július 06. 18:53
A legtöbb országban eddig is így volt. Csak szinte sohasem alkalmazták.
EX_Terminator
2023. július 06. 18:14
És ugyanezen elv mentén, aki bűncselekménnyel nyit az nem jogosult a menekültstátuszra. De még menekültügyi eljárásra sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!