Hamarosan eldőlhet az újbudai rendőrgyilkos sorsa, megtudtuk, mikor áll bíróság elé az elkövető

2023. szeptember 19. 06:01

Az ügyészség júliusban emelt vádat a férfi ellen, akit kóros elmeállapota miatt kényszergyógykezelésre küldene.

2023. szeptember 19. 06:01
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Október 10-én, az előkészítő üléssel megkezdődik az újbudai rendőrgyilkosként ismert Sz. Szilárd pere a Fővárosi Törvényszéken – tudta meg lapunk Szabó Józseftől, a bíróság szóvivőjétől. A Központi Nyomozó Főügyészség júliusban közölte, hogy vádat emelt a férfi ellen, aki január 12-án egy késsel kioltotta az ellene intézkedni akaró Baumann Péter rendőrszázados életét.

Az ügyészség Sz. Szilárd ellen több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, ugyanakkor 

a vádlott kóros elmeállapotára tekintettel a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta.

Fürcht Pál főügyész a bejelentés kapcsán emlékeztetett, a férfi a rendőri intézkedés során egy 17 centiméter pengehosszúságú tőrrel mellkason szúrta Baumann Pétert, aki ennek következtében hősi halált halt. Egy másik rendőrt a vállán, harmadik társukat pedig a combján szúrta meg a tettes.

Ezt is ajánljuk a témában

A férfi egy újbudai társasházban lakott, amikor január 12-én este zajt hallott a felette lévő lakásból, így azt gondolta, hogy szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd nem nyitott ajtót, ezért a vádlott a nagyméretű betonbontó kalapácsával több ütéssel betörte az ajtó zárszerkezetét. A rendőrséget a lakók és maga az elkövető is értesítette, ám miután a járőrök kiérkeztek és közölték vele, hogy előállítják, a férfi rájuk támadt. A dulakodás után elmenekült, és csak úgy sikerült végül ártalmatlanná tenni, hogy 

a rendőrök egy villamosmegállóban lábon lőtték. 

A rendőrségi vizsgálat szerint a rendőrök fegyverhasználata jogos volt

Ahogy korábban írtunk róla, a férfit a gyilkosság után az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) vitték, ahol hónapokon keresztül vizsgálták elmeállapotát, majd a bíróság elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését, ami már azt vetítette előre, hogy az elkövető nem beszámítható. A büntetőeljárást ennek ellenére le kell folytatni, és ha a bíróság szerint sem beszámítható, akkor elrendelik tényleges kényszergyógykezelését. 

Nyitókép: bűnügyi technikusok a gyilkosság helyszínén 2023 január 12-én (Fotó:MTI/Mihádák Zoltán)

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!