A szakértő elmondta: ezért lett gyanús az OTP-nek Karácsonyék 500 milliós befizetése

2023. október 17. 16:21

A pénzmosás elleni törvény, eleve kockázatos esetekben fokozott nyilvántartásra kötelezi a bankokat.

2023. október 17. 16:21

A Mandiner korábban beszámolt róla, hogy Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében a NAV már júliusban nyomozást indított.

A NAV után szeptemberben már az OTP Bank Nyrt. is feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt.

A Magyar Nemzet birtokába jutott feljelentésből kiderül, hogy Karácsonyék számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta.

„Egyáltalán nem szokványos manapság, hogy valaki rendszeresen, nagy összegű készpénzt rakjon be a bankba, kivéve, ha üzleti tevékenységet folytat, például őstermelő” – árulta el a Világgazdaságnak Tóth Levente, a Bank360 vezető elemzője.

Az elemző kiemelte, hogy a befizetés önmagában nem jogellenes, de van egy pénzmosás elleni törvény, amely kockázatos esetekben fokozott nyilvántartásra kötelezi a bankokat, így például a fizetés körülményeit is vezetnie kell. A pénzintézetnek ebben az esetben kötelezettsége, hogy fellépjen, de hogy ezt konkrétan mikor és hogyan teszi meg, az a bank belső szabályzataitól függ.

Tóth Levente azt is elmondta, hogy ezeket a belső előírásokat folyamatosan ellenőrzi nála a felügyeleti szervként működő Magyar Nemzeti Bank.

Szerinte egyáltalán nem ritkák az olyan ellenőrzések, amelyek eredményeként végül a pénzmosás elleni szabályok be nem tartása miatt bírságolnak meg bankokat.

Éppen ezért a belső szabályzat egyértelműen azt is előírja, hogy mikor kell rögzítenie az adatokat. A következő lépés pedig a feljelentés, ha úgy ítéli meg, hogy fennáll a jogsértés gyanúja.

A vezető elemző rámutatott, pénzmosásról abban az esetben beszélhetünk, ha valamilyen jogellenes bevételt próbálnak tisztára mosni, azonban ennek kiderítése a nyomozó hatóságok feladata. Az adományoknak éppen az a lényege, hogy nem kell tudni, kitől származik az adomány.

Ez pedig egy olyan jogi határmezsgye, amiről a nyomozás után a bíróságnak kell eldöntenie, hogy történt-e jogsértés vagy sem

– állapította meg Tóth Levente, aki szerint a banknak csak az ügylet kockázatosságát kell vizsgálnia, és ha az jogellenességre utal, akkor meg kell tennie a szükséges lépést.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 19. 17:55
Több év után lett gyanús…lassú a pártállami gépezet…
gyaloggos
2023. október 18. 15:49
KUBATOV, ezt nagyon ROSSZUL látod! KARÁCSONY bizony, hogy nagyon rosszindulatú! S MÉG sunyi is.
KBA98
2023. október 17. 17:19
Azért az OTP illetékes dolgozójától csak megkérdezném, hogy nem tűnt föl neki a befizetések mikéntje és összege? Ha én a saját számlámra kis, piti összeget kp.-ban szeretnék befizetni (persze csak elképzelten), akkor csúnyán néznek rám, hogy honnan van nekem az a kicsinyke pénzem? Az összetapadt, frissen nyomtatott fontok és eurók fel sem tűnnek?
RasPutin
2023. október 17. 16:46
4 év után jöttek rá. És 1 évvel a választások előtt. Minő véletlen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!