Eldőlt: tovább működhet a budapesti atomreaktor

2023. december 22. 06:58

Az engedélyben kiemelték: „kerülni kell a környezet radioaktív anyagokkal történő lökésszerű terhelését”.

2023. december 22. 06:58

Az Energiatudományi Kutatóközpont Budapesti Kutatóreaktorának (BKR) működési engedélye 2023 december 15-én járt le, azonban az Országos Atomenergia Hivatal határozata értelmében bizonyos feltételekkel ugyan, de újabb tíz évig üzemelhet – számolt be csütörtöki cikkében a Világgazdaság.  A portál szerint ha a BKR nem teljesíti a felülvizsgálatot lezáró határozatban foglalt bizonyos kötelezéseket, akkor 

az üzemeltetési engedélye korlátozható vagy visszavonható. 

A csillebérci reaktor további üzemeltetésének a Baranya Vármegyei Kormányhivatal is feltételeket szabott, ilyen például, hogy az engedélyezett határérték alatt kell tartani a radioaktív kibocsátást, és „kerülni kell a környezet radioaktív anyagokkal történő lökésszerű terhelését”. Lehetővé kell tenni a hatósági ellenőrzéshez szükséges mintavételeket és helyszíni méréseket is, illetve a kért mintát biztosítani kell.

A valamikori Központi Fizikai Kutató Intézet kutatóreaktorának építése egy, a Szovjetunióval 1955-ben kötött segítségnyújtási megállapodás alapján kezdődött. A reaktor 1959 óta működik. 1967-ben az eredeti 2 megawattos termikus teljesítményét 5 megawattosra növelték, majd 1990-re 20 megawattosra. 

Nyitókép: Wikipédia

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulszek
2023. december 22. 20:54
Tessék azonnal a tóriumos technológát kutatni, minden erővel!
patópál
2023. december 22. 09:58
"engedélyezett határérték alatt kell tartani a radioaktív kibocsátást" "Lehetővé kell tenni a hatósági ellenőrzéshez szükséges mintavételeket és helyszíni méréseket is, illetve a kért mintát biztosítani kell." Ezek evidens dolgok. Úgy látszik, túlmozgásos debilek ülnek a hivatalban, akik úgy érzik, akkor is kell mondaniuk valamit, ha nincs mit.
Dunhill67
2023. december 22. 09:52
"A csillebérci reaktor további üzemeltetésének a Baranya Vármegyei Kormányhivatal is feltételeket szabott"...ezt biztos,hogy csak én nem értem
voltospultos-2
2023. december 22. 09:16
Majd mindjárt jönnek a könyvtár-zöldpszichológia szakosok, hogy maga a kérdésföltevés is gombafelhőhöz vezethet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!