Bagoly mondja

2024. január 19. 22:13

Orbán Viktor lett Európa – szalonképes verzióban – rézfarkú baglya.

2024. január 19. 22:13
European Council December 2023 - Day 1
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Bár deklaráltan kontinentális vezető szerepre pályázik, Orbán Viktornak egyelőre be kell érnie azzal, hogy ő lett Európa – szalonképes verzióban – rézfarkú baglya. Vagyis az a mitikus/anekdotikus alak, akivel a többiekre (nem a gyerekekre, hanem éppenhogy a mítoszok mögött a valóságra is kíváncsi választókra) rá lehet ijeszteni. 

Azzal, hogy a Parlament a szokásosnál keményebben mordult rá a tényleg minden határon túl engedékeny Bizottságra, nem a magyar demokráciának tett gesztust, hanem a saját választóinak. A szavazati arány – bő kétharmad a renitens magyarok és a kollaboráns EB megrendszabályozása mellett – nem igazán vetíti előre a szélsőradikális jobboldal Orbán által várt előretörését, de ez egyelőre »csak« a képviselők véleménye. Az viszont mindenképp elgondolkodtató, hogy a hivatalban lévő honatyák nem látják azt a szavazótömeget, amelyet épp a NER további gáláns pénzelésével lehetne megnyerni.

Az EP-állásfoglalás nyomán öt frakció támogatásával az EU Bírósága elé utalt jogeset középpontjában egyetlen kérdés áll:

jogszerűen szabadított-e föl a Bizottság a befagyasztott támogatásokból 10,2 milliárd eurót, azaz eleget haladt-e már a kormány a jogállami működéshez visszavezető úton, vagy ez is csak pávatánc, és korai volt kinyitni a bukszát. 

Most annyit tudunk, hogy egyrészt az EP-képviselők többsége szerint nem volt megalapozott az utalás, vagyis a Bizottság nem a »Szerződés őreként« járt el, ami a feladata lenne, hanem politizált (utóbbi az, amivel a testületet a magyar kormány más esetekben vádolni szokta). Másrészt épp lapunk írta meg, hogy az ún. igazságügyi reform, amit a kormányunk állítólag végrehajtott, már az első gyakorlati vizsgán, az OBT-választásnál elbukott: pontosan úgy érvényesült a kormányzati befolyás, mint a »reform« előtt.

A dilemmát – bárhogy határozzon is a bíróság – végső soron majd az új EP és az új Bizottság összetétele fogja eldönteni. Tanulságként egyelőre azt érdemes magunkkal vinni, hogy a közvetlenül választott, vagyis a népet reprezentáló képviselők (azaz nem Soros György, és nem is a »bürokraták«) kétharmada szerint az, amit a magyar miniszterelnök csinál, nem Európa jövője, hanem – ha normává válik – az Európa-projekt vége. A trendforduló, ha lesz, nem csak a posztfasizmus áttörését hozhatja el, hanem akár annak bebizonyosodását is: a józan (?) többségnek végre elege lett a lopásból, a hazudozásból meg az árulásól. De a döntés tényleg az európai választók kezében van: választhatják a rézfarkú baglyot is.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Jean Catuffe/Getty Images

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa-0
2024. január 22. 11:34
Ezek a liberális, komcsi, - de további jelzőket is tudnék sorolni -hazaárulóink hazudozásból, lejáratásból és gyűlölködésből jelesre vizsgáznak. Ráadásul rendkívül hálátlanok! Noha ezt tudjuk róluk, mégsem tudnánk velük szemben olyan alávalóak lenni, mint amilyenek ők voltak és sajnos mindig is lesznek.
machet
2024. január 21. 17:27
Miki,Miki, nahát.
pipa89
2024. január 21. 15:44
Hargitai, leszállt a bányász béka segge alá. Gratula enne az imternacionalista Háló-patkánynak!
zsolt196969
2024. január 21. 06:53
Ezért fizetést kapni? Tud valamit segget nyalni. A nagy értelmiség újságíró!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!