Svéd NATO-csatlakozás: kezdődik a végjáték

2024. január 31. 22:17

Sikerül-e szövetségeshez méltó hangnemet megütnie a svéd miniszterelnöknek az Orbán Viktorral való brüsszeli találkozóján? Ez meggyőzi-e a magyar parlamentet a svédek NATO-csatlakozásának ratifikációjához? Diplomáciai felhők és a véghajrá.

2024. január 31. 22:17
ORBÁN Viktor; STOLTENBERG, Jens
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nagy téttel bíró és kockázatos külpolitikai játszma közeledik a végéhez: miután Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdoğan január 26-án aláírta a török parlament által néhány nappal korábban ratifikált svéd csatlakozási jegyzőkönyvet, két régi kérdésre is válasz érkezett. Egyrészt megdőlt a mítosz, hogy Magyarország bármilyen formában Törökországhoz kötötte volna magát a svéd és a finn NATO-ratifikáció kapcsán. Másrészt világossá vált az is, hogy a kormány bizonyosan nem tudja tartani azon vállalását, hogy nem fogja hátráltatni a svéd NATO-csatlakozást, és nem hazánk lesz az utolsó a jegyzőkönyvet ratifikáló szövetségesek sorában. Orbán Viktor miniszterelnök ezt Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek ígérte meg még a 2022. novemberi kassai V4-csúcstalálkozón, s később Novák Katalin köztársasági elnök többször is megismételte.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 01. 07:57
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!!
Mich99
2024. február 01. 07:13
A svéd csicska arra hivatkozik hogy ő csak ugyanolyan szemétláda mint a többiek...
Nasi12
2024. január 31. 23:05
Az amik azért drukkoltak hogy az oroszok bevonuljanak végre ukrajnába nehogy felmerüljön a natofelszámolása. Bejött. Nemhogy felszámolódik, de bővül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!