Vona Gábor nyílt levelet írt Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek

2024. február 24. 16:51

A Második Reformkor elnöke a köztársasági elnök hivatalába vetett bizalmat állítaná helyre.

2024. február 24. 16:51

Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke nyílt levelet írt Orbán Viktornak és Gyurcsány Ferencnek. A pártelnök a Facebook-oldalán közzétett levélben azt írta, bár tudja, hogy a a levél „bizonyos értelemben megkésett, hiszen az egyik oldalról már van egy konkrét jelölt, a másik oldalról meg egy bejelentett tüntetés,” de mégis kérte, „hogy szánjanak két percet a levél elolvasására.”

A pártelnök szerint „a köztársasági elnöki hivatal súlyos morális és bizalmi válságba került. Ami történt, nem csupán egy államfő bukása, hanem az egész intézmény és ezzel a magyar demokrácia drámai krízise.” 

Majd hozzátette, „amennyiben még fontos nekünk a köztársasági elnöki hivatal jövője, és én hiszem, hogy az, most sürgős és felelős feladatunk van. Helyre kell állítanunk a legfőbb közjogi méltóságba vetett társadalmi és politikai bizalmat! Ez most kivételesen nem szakmai kérdés. Tisztán és egyértelműen politikai. Politikai akarat kell hozzá. A kérdés, hogy milyen akarat”. 

Vona szerint ő mindig ugyanazt képviselte: az államfőt az embereknek kell megválasztania. Majd azt kérte, hogy hívjanak össze „egy teljes körű pártpolitikai kerekasztalt az államfői tisztség méltóságának helyreállítása céljából. Ezen vegyenek részt a parlamenti és a parlamenten kívüli, de jelentős támogatottsággal rendelkező politikai közösségek, hogy megvitassák a köztársasági elnök közvetlen választásának lehetőségét.”

A politikus azt írta, „egy Orbán Viktor által jelölt személynek, még ha a legnagyszerűbb, legfeddhetetlenebb, legjobb szándékú ember is, jelenleg semmilyen esélye nincs, hogy megjelenítse azt, ami ennek a hivatalnak a lényege és értelme: az ország és a nemzet ciklusokon átívelő, történelmi egységét.” Hozzátette, hogy „ezt a hivatalt” csak „az államfői legitimitás kiszélesítése, a legszélesebb társadalmi felhatalmazás mentheti meg”. 

Úgy fogalmazott, hogy tudja, hogy választások lesznek, tudja, hogy a politika könyörtelen és nem is lehet más, de szerinte a politikai vezetők ebben a helyzetben igenis mások lehetnek. „Felelős és méltó választ adhatunk a jelenlegi válságra és hosszútávú stabilitást adhatunk az ország első számú közjogi méltóságának” – fogalmazott. Majd úgy zárta levelét, hogy „legalább ennyi nemzeti minimuma legyen ennek az országnak, amely jövőre fogja ünnepelni a reformkor 200. évfordulóját.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Képernyőfelvétel

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2024. február 25. 17:40
"bár tudja, hogy a a levél "bizonyos értelemben megkésett"" Meg bizony. Mások azért ennél gyorsabban reagáltak, és legalább ennyi előnyük van, ha több nem is.
catalina11
2024. február 25. 15:56
Sorozatban tapasztalom, hogy kommentjeim eltűnnek! Cenzúra van?
Lakat1983
2024. február 25. 13:31
Vona, te ezerszer megbukott hülyegyerek, kit akarsz átbaszni megint...?
evpus
2024. február 25. 12:50
Hiteltelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!