A családon belüli erőszakhoz való hozzáállása miatt bírálták minisztersége idején a most Magyar Pétert védő Bárándy Pétert

2024. március 21. 20:03

A testi sértés miatt elítélt Donáth László jogi védelmét is Bárándy vállalta el.

2024. március 21. 20:03
Bárándy Péter, ATV

Nyitókép: képernyőfelvétel 

 

Nemrég Bárándy Pétert kérte fel ügyvédjének Magyar Péter. Bárándy Péter 2002 és 2004 között a Medgyessy Péter vezette MSZP–SZDSZ igazságügyi minisztere volt. A balliberális politikust korábban az SZDSZ köztársasági elnöknek is alkalmasnak látta, de nőjogi szervezetek tiltakoztak a jelölése ellen, 

mert szerintük miniszterként nem lépett fel elég határozottan a családon belüli erőszak kapcsán 

 – írta a Magyar Nemzet.

A szervezetek szerint a politikus „számos alkalommal adta jelét a nők emberi jogai iránti érzéketlenségének”. A nyílt levelet is közzétévő szervezetek többek között azt vetették Bárándy szemére, hogy ő „akadályozta meg, hogy a családon belüli erőszakkal szembeni állami fellépés stratégiájába bekerüljenek az áldozatok védelméhez szükséges, hiányzó büntető törvénykönyvi módosítások” (a fenyegető zaklatás és a családon belüli erőszak általános tilalma).

Mindemellett azt is kifogásolták, hogy – ahogy fogalmaztak – „Bárándy nemegyszer igen kétértelmű módon nyilatkozott a családon belüli erőszak állítólagos elfogadottságáról. Nem a nők és gyerekek százezrei elleni fizikai és szexuális erőszakot, lelki terrort nevezte veszélyesnek, hanem a nők emberi jogaiért küzdő szervezetek célkitűzéseit. Bárándy nyilatkozatai rendszeresen tanúságot adtak a családon belüli erőszak természetrajzára vonatkozó alapvető ismeretek hiányáról, s minisztersége idején kerültek fel az igazságügyi minisztérium honlapjára a családon belüli erőszak veszélyességét bagatellizáló más dilettáns állásfoglalások is.”

A Magyar Nemzet ehhez azt is hozzátette, Bárándy minisztersége alatt enyhítettek az első Orbán-kormány szigorú drogpolitikáján. A baloldali parlamenti többség 2003-ban módosított az első Orbán-kormány által szigorított elterelési szabályokon és lényegében visszaállította a korábbi szabályozást, azaz már nem csak a függő fogyasztók számára tette lehetővé az elterelési lehetőséget.

A lap felidézte, hogy

Bárándy 2010 után sem szakad el a politikától,

2012-ben a Bajnai Gordon visszatérését elősegítő Haza és Haladás Egyesület alapítója is volt, majd  a 2015-ben megalakult és az Orbán-kormány leváltását célul kitűző Kontroll Csoport megalakításában is részt vett, de végül nem végeztek érdemi tevékenységet.

Bárándy Péter továbbá azon jogászok közé tartozott, akik a a baloldal 2022-es győzelme esetén az alaptörvény egyszerű többséggel történő módosítását javasolták. 

Ügyvédként Bárándy védte Donáth Anna egy nővel szembeni testi sértés miatt elítélt apját is. A volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, Donáth Lászlót a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik dolgozója jelentette fel még 2019-ben. A női alkalmazott állítása szerint az evangélikus lelkészként tevékenykedő volt politikus korábban több esetben is szexuálisan közeledett hozzá, fogdosta és ajánlatokat tett neki, egy esetben pedig fojtogatta.

Szintén Bárándy védte a 2015-ös röszkei ostromban kulcsszerepet játszó Ahmed H-t.

Az ügyvéd a 2023-as lemondásakor keményen bírálta Varga Juditot is – írta a Magyar Nemzet. A Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere szerint Varga Juditnak „soha nem volt meg a tárcához szükséges mentalitása”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­­A­­ ­­­d­ö­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­­á­n­y­­­o­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­n­a­­­k­­­ ­r­á­­­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
kelemikes-2
2024. március 21. 22:06
Tóni tényleg nagyon jól fizethet, ekkora árukapcsolások... propagandisták gyöngye, aki ezt össze bírta hozni!
kobi40
2024. március 21. 22:06
totumfaktum-2 2024. március 21. 21:59 Na, miért? Mert már olyan gödröt ámokfutott magának, hogy óhatatlanul a saját szerába fog belefulladni. Amúgy meg, remélem, hogy dezinformálták ezt a mocsok tetű gazembert, és mihamarabb megbukik. ORBÁNT NEM HAGYJUK! ORBÁN MARAD! AZ ORBÁN KORMÁNY MARAD!
kobi40
2024. március 21. 22:03
A belpesti újprolik mind ilyen anarchista, aberrált tetűk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!