Egy német utazási magazin rangsorolta a világ országait LMBTQI-szempontból, Magyarország nem az élbolyban végzett

2024. március 03. 19:13

Vizsgálták az interszexuálisok jogait és a szivárványzászlók használatát is.

2024. március 03. 19:13

Megjelent az idei Gay Travel Index, amit egy német utazási magazin, a Spartacus ad ki évről évre, rangsorolva a világ országait LMBTQI-szempontból.

A humenonline.hu beszámolója szerint a hiánypótló kiadvány készítői többek között

vizsgálják az interszexuálisok jogait, vagy épp az átnevelő terápiák jogi helyzetét, de az index tartalmaz egy cenzúra kategóriát is, amely olyan törvényeket vesz figyelembe, mint a szivárványzászlók használatának vagy az LMBTQ tartalmú könyvek terjesztésének tilalma.

Ezek mellett olyan általánosabb kategóriákban is mérnek, mint a diszkriminációellenes törvények, a transzneműek jogai, az örökbefogadás és az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerése, olvasható a leírásban.

A portál nem győz keseregni azon, hogy Magyarország milyen rosszul teljesített ezen a téren, még Szerbiában és Ukrajnában is javult a helyzet, s mindannyian magasabb helyezést értek el a tavalyinál.

Kanada, Málta, Új-Zéland, Portugália és Spanyolország egyaránt 12 pontot ért el a listán, őket követi a közös második helyen Ausztrália és Svájc 11 ponttal.

Mi minusz öt pontot kaptunk, ami a 93. helyezésre volt elég, holtversenyben például Bulgáriával, Kazahsztánnal és Peruval.

A cikk szerzője alig tudja leplezni csalódottságát: tíz évvel ezelőtt, 2014-ben Magyarország még a 40. helyen állt.

A lista végén olyan országok zárják a sort, mint Oroszország és Nigéria (-17 pont), Uganda és Szomália (-18 pont), Jemen (-19 pont), valamint Szaúd-Arábia, Csecsenföld, Irán és Afganisztán (-21 pont).

A napokban egyébként megjelent már egy hasonló kutatás, ami queer szempontból vette lajstromba a legbiztonságosabb országokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:06
🍓 ️ ­­­A­ ­d­ö­­g­ö­s­­­ ­­l­­­á­­­n­­y­o­­­k­­ ­v­á­­­r­n­­a­­­k­ ­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
Mich99
2024. március 04. 00:12
nácibarát bu*i propaganda...
zatoicsi
2024. március 03. 22:32
az LGHDTV vallás egy fertőző elmebaj
Salitis
2024. március 03. 22:10
Sírok zokogok. (vagy röhögök?) Elképzelem a világ kb. 200 országából érkező, magyarul egy kukot sem tudó túristákat, amit döbbenten szembesülnek a Libriben, hogy nem vehetnek magyar nyelvű LMBTQ+ tartalmű könyvet... Döbbenet! El is van cseszve a nyaralásuk. Ide sem jönnek többet. Ja nem. Beköltöznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!