Navracsics Tibor: Nem lehet a Balatonból Florida, meg kell tartani a lakóhely jellegét

2024. március 10. 12:44

A miniszter szerint a területi egyenlőtlenségeket csillapítani kell.

2024. március 10. 12:44
null

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK/AFP

A Biztonságban a Balatonon című konferencián tartott előadást Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, ahol a térség legfontosabb kérdései mellett beszélt azokról a problémákról is, amelyeket szerinte mindenképpen meg kell oldani ahhoz, hogy a vidék élhető maradjon. 

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség által szervezett rendezvényen a miniszter közölte, hogy az átfogó cél, miszerint 2030-ra Magyarország kerüljön az öt legélhetőbb uniós ország közé, területfejlesztési szempontból azt jelenti, hogy a területi egyenlőtlenségeket csillapítani kell.

Ezt is ajánljuk a témában

 Egyik fontos feladat ezen belül a vidéki népességmegtartás erejének fokozása.

Hozzátette: „Miközben jelentős előre lépések történtek az európai uniós tagságnak és az uniós forrásoknak köszönhetően, a regionális fejlettség szempontjából gyakorlatilag változatlanok maradtak a területi mintázatok”.

 Az eseményről tudósító hírbalaton cikkében kiemelte, Dr. Navracsics Tibor világossá tette, hogy a területfejlesztési politikában a jövőben az új fókusz a kis és középvárosokon, illetve azok térségén lesz, valamint a térségi együttműködésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Navracsics emlékeztetett, hogy az elmúlt 10-15 év fejlesztéspolitikája egyrészt a megyeszékhelyekre, másrészt a falvakra koncentrált. „Ez egyfelől nagyon sikeres volt, de az árát a kis- és középvárosok, járásszékhelyek fizették meg, amelyek bár bizonyos szintű térségi feladatellátó szereppel is bírnak, nem kapták meg ehhez a szükséges támogatást” – fogalmazott. 

Ezt is ajánljuk a témában

 A miniszter elmondta, hogy jövőben a közigazgatási határok helyett a funkcionálisan összetartozó térségekre szeretnék helyezni a hangsúlyt. „A Balaton-régió mint ilyen azért érdemel kitüntetett figyelmet, mert

 a legnagyobb egybefüggő elöregedő térsége Magyarországnak, amely nagyon komoly demográfiai válságban van”

 – fogalmazza.

Ezt követően elmondta, hogy a belföldi vándorlás, amit a koronavírus járvány fokozott, és az online munkavégzés előretörése nagy népességgyarapodást hozott az üdülőrégióban, ez azonban nem fiatalította a lakosságát. Hozzátette: „Ennek oka a magas ingatlanárakban keresendő, „ami a fiatalokra mért halálos csapás”. Meglátása szerint ez az üdülőrégió egyik legnagyobb problémája.

A miniszter szerint ez azt jelenti, hogy a budapesti öreg gazdag népesség lemegy a Balatonra és felvásárolja a házakat, a Balaton menti településeken lakó fiatalok pedig nem tudják elkezdeni az életüket, nem tudnak lakást, házat venni. 

„A helyzetet súlyosbítja, hogy a jelenség ma már nemcsak a tópartot érinti, hanem a háttértelepüléseket is” 

– fogalmazott. 

Florida lesz a Balatonból?

A miniszter leszögezte, hogy kiemelt céljuk az üdülőrégióban a közszolgáltatásokat is fejleszteni, a lakosság számára elérhetőbbé kell tenni. „Meg kell még vitatni azt, megtartható-e a Balaton lakóhelyként, vagy arra kell berendezkedni, hogy egyfajta magyar Floridaként, a jómódú magyar nyugdíjasok, illetve a felső- és felsőközéposztály nyaraló és pihenőhelye legyen, ahova néha leugranak vagy visszavonulnak” – fogalmazott. 

Hangsúlyozta, ő azon az állásponton van, hogy meg kell tenni minden erőfeszítést a Balaton lakóhelyjellegének visszahozására és erősítésére. „Az itteni helyi társadalmak többet érnek annál az egész ország szempontjából, 

semhogy a Balatont csak egy vagyontárgyként, vagy üdülőhelyként kezeljük”

 – szögezte le. 

A miniszter szerint a térség fejlesztésében nagy szerepet szán a helyi fejlesztési tanácsnak, amellyel együttműködik a tárca a most induló, 5 milliárd forintos kerettel rendelkező balatoni szolgálati lakás-fejlesztési programban is. „Én abban bízom, hogy ez rendkívül sikeres lesz, és ezzel példát tudunk állítani más térségek elé is, hogy megoldható egy demográfiai probléma a fejlesztéspolitikai eszköztárral” – fogalmazott Navracsics. 

***

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. április 02. 11:27
Nem támogatom - a Balaton évtizedekig mindenkié volt - talán az átkos rendszer egyetlen jó húzása volt, hogy mindenki lejutott a vízpartra - viszont most már köszenhetően a korrupt rohadék balatoni önkormányzatoknak ld. pl. Siófok - főként abban az időben mikor még és ezt sajnálattal mondom évekig fideszes polgármester volt. Aki végül is aztán elmenekült, amikor már nagyon égett a lába alatt a talaj. megkezdték az egyszerűbb emberek lecserélését újgazdag gátlástalan gecikre. A medret is feltöltötték anno ezen a szakaszon, hogy mindenki a vízhez férjen - azt egyszercsak elkezdék kiparcellázni. Hagyják békén a Balatont épp elég neki az az 3-5 hónap terhelés, amit kap. Az öszi -téli-és kora tavaszi időben piheni ki a tó. feljetsétek el a tó mellett az ipart. ott van Fűzfő- ha olyan irányú a szél siófokon is érezni a szagát Amúgy neked navracsics az volt a feladatod, hogy hazahozd a pénzt. Ez már megvan, hogy beleugatsz ebbe is?
szabadabb
2024. március 13. 08:01
BALA-GÚT! Nagy fejlesztés! Történelmi lépés! Sok Pénz! Tessék megcsinálni! Régóta akartam javasolni hogy szükség van egy ALAGÚT-RA a Balaton alatt! Tihany vagy Balatonfüred és Szántód közt! Ugyanis a tó elszigeteli egymástól a déli és északi partot! Az itt élők nem szívesen kerülik meg az egész tavat ha dolguk van odaát! A komp meg ÉLHETETLENÜL DRÁGA turista látványosság vagy a régmúlt idők VÁMSZEDÉSE! !
ProletarFC
2024. március 13. 07:11
Ez csak duma Navracsicska ti rászabadítottáto ka burzsuj poklot a tóra, a rendszer pedig felzabálja a tavat is, ahogy a szocializmusban mgé simán élhető boldog proletár világunkat is fölzabálta a nagypofájú beteg pénzmammon.
Nasi12
2024. március 10. 16:55
A Balatonon sorra kerítik le a vízpartokat, húznak nyaralókat, kerítéssel, gyakran nád kivágással. Ami 50 évig tilos volt. Miközben nyugaton sok helyen államosítják a vízpartot. A Balatonon a vízparti házak körül csak max 3m kellene a házhoz (a tulajhoz) tartozzon, a telek többi része, a vízig, közterület kellene maradjon, ahol bárki sétálhat. Ez kompromisszum lehetne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!