Parragh: A vendégmunkások érkezése és a migráció nem ugyanaz

2024. március 08. 22:18

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint sokszor tévesen összemossák a két fogalmat.

2024. március 08. 22:18

Nyitókép: Képernyőfotó

„Az a legfontosabb, hogy sikerült a munkahelyeket megtartani, a vállalatok közül nagyon kevés ment tönkre, működnek, fönntartják magukat, és általában a társadalom egy működőképes állapotban van, ráadásul biztonságos környezetben” – értékelte a magyar gazdaság elmúlt időszakát Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV műsorában arról beszélt, sikerült leszorítanunk az inflációt, de itt még nem ért véget a munka,

Ezt is ajánljuk a témában

a következő feladatunk annak a megóvása vagy kivédése, hogy ez a tendencia megforduljon, akár csak rövid távon is emelkedjen az infláció. Az a nagy baj, hogy alapvetően nem rajtunk múlik, hanem a világpiacon, nyersanyagárakon, energiaárakon, a biztonságpolitikai helyzeten, Közel-keleten, Ukrajnán, ezekre nincs ráhatás”

– fogalmazott az MKIK elnöke. Parragh László arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a Matolcsy György jegybankelnök és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közötti ellentétekről úgy fogalmazott, „nyilván egy gazdasági miniszternek a növekedés kell legyen a centrumban. A jegybank elnökének az infláció kell legyen a gondolkodásának a célkeresztjében. 

„Az egy másik kérdés, hogy öt éve is lehetett volna, hiszen akkor is mondtuk, hogy nagyon nagy az inflációs kockázat a magyar gazdaságban, és sajnos ez be is következett. Ha annak idején ennek elébe mentünk volna, monetáris eszközökkel, tehát jegybanki eszközökkel, másként alakul az elmúlt néhány esztendő.

Nem szerencsés ez a vita, jelenleg azt gondolom, hogy a forint spekuláció tárgya”

– emelte ki Parragh.

Az MKIK elnöke a vendégmunkásokkal kapcsolatban egy filozófiai problémára hívta fel a figyelmet, amely a munkaerőpótlás és a migráció összemosásával vagy összekeverésével. Nyugat-Európában a migrációt látják a megoldásnak. Ausztria viszont a vendégmunkások foglalkoztatását, amely jelentős hozzáadott értéke az osztrák gazdaságnak. Parragh szerint nekünk Ausztria példáját kellene követnünk.

A vendégmunkások ideérkezését ugyanakkor nagyban befolyásolja a bérkérdés”

 – mutatott rá az elnök.

Ezt is ajánljuk a témában

Hozzátette: „Magyarország ebben a versenyben nem lesz egyszerű helyzetben, hiába mondjuk azt, hogy mi emeljük a béreket, az osztrákok is emelik a pincérek bérét vagy a szakácsok bérét velünk párhuzamosan.”

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2024. március 09. 12:49 Szerkesztve
Ha a vendégmunkás itt marad akkor az migráció :)
Szuperszig
2024. március 09. 12:23
Nem tévesen mossák össze, hanem tudatosan. Mint az illegális migránst a menekülttel. A zavarkeltés egyik legfőbb eszköze a fogalmak félremagyarázása.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. március 09. 11:56
Ugyanaz. A zsidesz behozza a vendégmunkásokat, az előbb-utóbb hatalomra kerülő ellenzék vagy az EU pedig megszavazza a családegyesítést. Akkor hogy fogja kimagyarázni a sok narancsbirka? Ti nem ezt akartátok? Így kezdődött a franciáknál is. Már most látjuk, hogy az egész hova vezet, a kurva anyátokat!
antal-2
2024. március 09. 10:12
Gyermekszámalapú nyugdíjat! Gyermekszámalapú választási rendszert! Elég volt a nemzet parazitáiból!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!