Dömötör Csaba a budapesti városvezetésről: Karácsony Gergelynek az sem tűnt volna fel, ha elprivatizálják alóla a Városházát

2024. április 08. 14:51

Az államtitkár szerint a főpolgármester nem tesz semmit az ellen, hogy „azok hozzák a döntéseket, akik egyszer már magyar ipar nagy részét is szétprivatizálták”.

2024. április 08. 14:51

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: Képernyőfotó

Ungár Péter, az LMP politikusa a parlament hétfői ülésén, napirend előtti felszólalásában kijelentette, „nekünk budapestieknek egy ideje elegünk van abból, hogy a két nagy pártpolitikai tömb csatározása elveszi a valódi városfejlesztésről a lehetőséget”.

Majd azzal folytatta, „olyan emberek felügyelik a legfontosabb fővárosi cégeket, akiknek semmilyen előzetes szakmai élete nincs. Ez azt jelenti, hogy ők pártpolitikailag fontosak”. Példaként a 3-as metró felújítását, és az ahhoz kötődő „botrányt” hozta.

Ezután szóvá tette, hogy bár Karácsony Gergely főpolgármester azt ígérte, hogy a felelősök börtönbe mennek, de eddig senkit nem ítéltek el, és emlékeztetett arra, hogy nemrég Kiss Ambrus, Karácsony helyettese közölte, hogy idén sem lesz klíma a metrószerelvényeken, pedig ez volt a másik fontos ígéret.

Ezt is ajánljuk a témában

Lenne lehetősége a fővárosnak beruházások indítására

A kormánypártok részéről Dömötör Csaba államtitkár kért ezután szót, aki megkérte képviselőtársát, hogy 

ne kampányeseményként tekintsen a parlamenti munkára”. 

Megjegyezte, az M3-as felújítása legalább megtörtént, majd valamivel később azt javasolta, hogy 

ne a kormánytól kérdezze, hogy miért nem oldják meg a szerelvények klimatizálását, hanem a fővárostól. 

Dömötör felidézte azokat az emlékezetes képsorokat is, mikor az ellenzéki politikusok fél pucéran vonultak le az M3-as metróba. „Most már nem fél pucérak, de az ígéretüket elfelejtették betartani” – hangzott el.

Az államtitkár ezután arról szólt, hogy a főváros anyagi helyzetét illetően azt meg tudják jegyezni, hogy „lenne rá lehetőségük, hogy ezt a beruházást meglépjék. Legalábbis lehetett volna. 210 milliárdos többlettel vette át a kormányzási rudat Karácsony Gergely Tarlós Istvántól. 2023-ban pedig rekordösszegű bevétellel büszkélkedhetett – bár erről túl sokat nem beszéltek – a főváros. A Széchenyi 2020 Program keretében pedig 1253 milliárdnyi támogatást ítéltek meg Budapest számára” – sorolta.

A fővárosnak igen is lenne lehetősége arra, hogy újabb és újabb beruházásokat indítson, akár a kormánnyal együttműködésben. 

Rajtunk biztosan nem múlik. (...) A közlekedésen túl számtalan olyan terület van, ahol a kormány azt bizonyítja, hogy fontosnak tartja Budapest fejlődését” – húzta alá Dömötör Csaba. 

„Karácsony nem tesz semmit az ellen, hogy ne a DK emberei legyenek a Városháza körül mindenhol”

Ezt követően arra hívta fel a figyelmet, hogy egyre inkább terebélyesedik a botrány a Lánchíd felújítása körül. Emlékeztetett, hogy a hatóságok vizsgálata szerint, 

különösen nagy hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja áll fönn. 

„Fennáll a gyanúja, hogy a felújítás hátterében egy számlagyárat működtetett a baloldal. Fennáll a gyanúja, hogy több százmilliót utaltak tovább cégeknek, ahol aztán készpénzben felvették ezeket az összegeket.Sajtóinformációk szerint az így felvett összeg elérheti az 1500 millió forintot, ami nem kevés” – hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint most két eset lehetséges: 

Karácsony Gergely tudott, az egészről, és nem tett semmit. Vagy nem tudott semmit, fel sem tűnt neki, mert nem ura a helyzetnek”.

Dömötör Csaba megjegyezte, hogy „ez a legnagyobb baj a mostani városvezetéssel: Karácsony Gergelynek az sem tűnt volna fel, ha elprivatizálják alóla a Városházát”

Felszólalását azzal zárta, hogy a főpolgármester nem tesz semmit az ellen, hogy „azok hozzák a döntéseket, akik egyszer már  magyar ipar nagy részét is szétprivatizálták. S az ellen sem, hogy a DK emberei legyenek mindenhol a Városháza körül. 

„Miért is tenné, hiszen most jelentették be az összefogásukat. (...) A fővárosunk ennél többet érdemel!” – hangsúlyozta.

A plenáris ülést alább követheti figyelemmel:


 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­­­l­á­­n­y­­­o­k­ ­v­­á­r­n­­­a­­k­­ ­­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Lajoss
2024. április 10. 07:31
A fidesz ősbűne a méregdrága,légkondi nélküli orosz hulladék-metró fővárosra erőltetése…🤮
Gullwing
2024. április 08. 16:28
„nekünk budapestieknek egy ideje elegünk van abból, hogy a két nagy pártpolitikai tömb csatározása elveszi a valódi városfejlesztésről a lehetőséget”. Bazd meg 2019-ben támogattad a kretén a főpolgármester választáson, sőt 2022-ben pedig megint támogattad a miniszterelnöki ambícióiban.. Szaros kis buzi, ennyire rövid a memóriád?
nempolitizalok-0
2024. április 08. 16:02
Ezt Karácsony remélhetően már nem ússza meg mint Zugló kifosztását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!