„Hann úr odatartozik, ő egy hithű baloldali, liberális ember” – Kálomista Gábor a Mandinernek

2024. április 12. 15:14

„Nyilvánvalóan ott a helye Magyar Péter mellett, máshol nem is tudom elképzelni” – mondta lapunknak adott interjújában a producer.

2024. április 12. 15:14
Kálomista Gábor

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Korábban, ahogyan azt már a Mandiner is megírta, Kálomista Gábor, Elk*rtuk című filmje kapcsán perelte be Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég igazgatója a Megafilm Kft-t, méghozzá a jó hírnévhez való személyiségi jogának megsértése miatt. Tette ezt arra hivatkozva, hogy a film főszereplőjét is Endrének hívják, aki nem mellesleg egy közvélemény-kutató cég vezetője.

Ezt is ajánljuk a témában

Az egész per nagyon kétszínű és álságos volt – Kálomista Gábor a Mandinernek a győztes per után

„Engem az elsőfokú ítélet után figyelmeztettek balliberális oldalról, hogy el kéne fogadni azt, le kéne nyugodni, ki kéne fizetni, és akkor béke lenne. Ugyanezt tudom javasolni Hann úrnak: el kell fogadni, meg kell nyugodni, ki kell fizetni, és akkor majd béke lesz.” A producer lapunknak azt is elmondta: az elsőfokú ítélet értelmében arra is kötelezni akarták, hogy a jövőben készülő produkcióinak elejére írja ki, hogy abban Hann Endre nem szerepel.

Hann Endre első körben peren kívüli egyezséget ajánlott, mely alapján egy nyilvános bocsánatkérés és 3 millió forint sérelemdíj ellenében elállna a keresettől. Ezt az ajánlatot Kálomista nem fogadta el, így Hann a későbbiekben módosította keresetét, a Fővárosi Törvényszék pedig az elsőfokon kihirdetett ítélete szerint 1,5 millió forint sérelemdíj megfizetését határozta meg a Megafilm Kft. részéről. Kálomista ezután fellebbezést nyújtott be, mert úgy gondolta, hogy ez az ügy sehol nem fér bele a pártatlan ítélkezésbe, a bíró pervezetési technikáját látva nem is érte meglepetésként az elsőfokú ítélet.

Most azonban, a Magyar Nemzet aktuális cikke alapján, másodfokon ettől jelentősen eltérő döntés született. A bíróság ugyanis több szempontból is helytelennek találta az elsőfokú döntést, emellett úgy gondolta, hogy a film nem sértette Hann Endre személyiségi jogait. Sőt, Hann Endre felülvizsgálati kérelmét is elutasította, amelyben a Kúria jogerős, másodfokú ítéletének hatályon kívül helyezését indítványozta. Kálomista Gábor szerint a döntés precedensértékű, hiszen azt sugallja, hogy 

Magyarországon biztosított a filmkészítés, illetve általában a művészet szabadsága.”

A producert mi is megkerestük azzal a kérdéssel, hogy mit gondol az ítéletről, várta-e, hogy az első fokon hozott döntést követően a bíróságnál ilyen irányba megy az ügy, amire a válasza az volt, hogy „biztos voltam benne”, majd azzal folytatta, hogy „az elsőfokú bíróság felvezetése és a hozzáállása az első pillanattól egy eldöntött ítélet volt.” Szerinte „az elsőfokú bíró akkor eldöntötte, hogy mit fog tenni, mikor még nem találkozott velünk, és nem igazán érdekelte, hogy mit mondunk”. Hozzáteszi: „el is engedtük az ügyvédekkel. Bíztam benne, hogy másodfokon, ha tovább megyünk, nyerünk”.

A kérdésre, hogy mit tett volna, ha a másodfokú ítélet is hasonló eredménnyel zárul, mint az első, Kálomista azt válaszolta: „ugyanúgy tovább mentem volna, mint a Hann úr” – hozzátette azonban: 

nyilvánvaló, hogy ennek az ügynek a végére kell járni”

Ezt azzal magyarázta: „az én tudomásom szerint ez egy precedensértékű per, tehát sokszor fogják emlegetni”. Szerinte: „tisztázni kell különböző kérdéseket, az egész művészet szempontjából, hogy játszhat-e cenzort valaki” – és így folytatta: „ha játszhat, akkor milyen körülmények között játszhat, meddig terjed a tűrőképesség… tehát egy csomó minden tisztázásra várt ebben az ügyben”.

Én csak drukkolok Hann úrnak, hogy minél több helyen próbálja meg a saját érdekeit, saját elveit érvényesíteni. És mi is fogjuk a sajátunkat.”

Arra pedig, hogy mit szólt ahhoz, hogy Hann Endre Magyar Péter tüntetésén is jelen volt, Kálomista Gábor elég határozott véleménnyel válaszolt: „nekem elég sarkos véleményem van erről az egész, Hann-féle jelenségről…”  – majd így folytatta: „akinek ő méreget, annak sok sikert nem jósolok az utóbbi évtizedekre tekintve… de egyébként hajrá!” Hozzátette: „Hann úr oda tartozik, ő egy hithű baloldali, liberális ember”.

Nyilvánvalóan ott a helye Magyar Péter mellett, máshol nem is tudom elképzelni.”

„Kicsit szerepelni, kicsit tündökölni, kicsit méricskélni” – mondta a producer. „Jó méricskélést kívánok neki, aztán ha folytatjuk az ügyet, akkor újfent találkozunk különböző fórumokon, különböző bíróságokon” – fejezte be az interjút.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­A­­­ ­d­­­ö­g­ö­­­s­­­ ­­­l­­­á­­n­­­y­­­o­­­k­­ ­­v­á­r­­n­­­a­k­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­𝗡
hunyadi-2
2024. április 13. 12:51
Minél többet magyarpétereznek a fityeszesek, Magyar Péter annál népszerűbb. Hahn úr semmivel sem ér kevesebbet mint Kálomista úr.
llnnhegyi
2024. április 12. 18:06 Szerkesztve
Hann Bandi bácsi zokogva távozott a közéletből,nem mér többet. Belátta, hogy mocskos gazember volt 30 éven keresztül. Pulai András következik. -:)))
catalina11
2024. április 12. 17:57
Skywalker_bp 2024. április 12. 15:27 Tudja valaki melyik újságosnál árulnak még a mostani számból, amiben az interjú van Magyarral? Két helyen is voltam ma és már mindkét helyen elfogyott." ki korán kel, Poloska Petit lel..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!