Nagy az adatvédelmi reform gazdasági tétje

2013. október 14. 9:54

Kozma Zoltán
Advocatus
Az már nyáron is látszott, hogy az amerikai megfigyelési botrány akár még jótékonyan is hathat az uniós adatvédelmi reformra, különös tekintettel arra, hogy abban az európai polgárok is jócskán érintettek.

Az Európai Bizottság meglátása szerint ugyanis a PRISM megfigyelési botrány akár egyedülálló lehetőséget is jelenthet az amúgy folyamatos versenyhátránnyal küzdő európai IT-szektor számára a felzárkózásra.

Az egyik kulcskérdés ezzel kapcsolatban a felhő alapú adattárolás helyzete. A megfigyelési botrány kitörése után komoly kételyek fogalmazódtak meg a cloud biztonságosságával kapcsolatban, elsősorban azért, mert a globális piac 85 százalékát amerikai cégek ellenőrzik. Más szóval az európai ügyfelek nem örülnek annak, hogy adataikat az amerikai nemzetbiztonsági szolgálat közelében tárolják. Iparági előrejelzések szerint az amerikai cégek 2016-ig jelenlegi külföldi piaci részesedésük akár 20 százalékát is elveszíthetik.

Ez viszont nem jelent mást, mint hogy rés nyílhat – többek között – az európai szolgáltatók számára is. (...) Kérdés persze, hogy a tagállamok nyitottak lesznek-e a bizottsági sürgetésre, és felgyorsítják nemzeti érdekeik összhangba hozását az adatvédelmi reform érdekében. Nemsokára kiderül, hiszen az október végi uniós csúcs egyik fő témája a készülő adatvédelmi rendelet, illetve a felhő alapú adattárolás szabályozása lesz.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés