Jön a névtelen közérdekű bejelentés

2013. október 16. 10:32
Az Országgyűlés elfogadta a közérdekű bejelentésekről szóló törvényt, aminek értelmében 2014. január 1-től névtelenül is lehet panasszal vagy közérdekű bejelentéssel fordulni az állami, önkormányzati szervekhez.

A törvény célját a jogalkotó elsődlegesen az állami szervek működésébe vetett közbizalom növelésében, az állami működés jobbá tételében, a korrupció elleni hatékonyabb fellépésben jelölte meg. A törvény a bejelentő védelmében meghatározza, hogy a panaszos vagy a bejelentő személyes adatai csak az eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező szervnek adhatók át. A közérdekű bejelentő emellett azt is kérheti, hogy személyes adatai kizárólag az alapvető jogok biztosa és hivatala számára legyenek hozzáférhetőek.

Ebben az esetben a bejelentő az alapvető jogok biztosának elkülönített elektronikus rendszerén tehet majd közérdekű bejelentést, amelyet a hivatal anonimizál és a közérdekű bejelentést ebben a formában továbbítja az ügyben eljáró hatósághoz.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Visszatérnek az ötvenes évek.

Ezek szerint a hozzászólók többségének van mitől félnie, akár egy névtelen feljelentéstől is. Érdekes, én nem félek, tisztességesen élünk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés