Támogató döntéshozatal: segítség a belátási képességükben korlátozottaknak

2013. október 18. 9:12
Az Országgyűlés döntése értelmében a támogatott döntéshozatal során a cselekvőképesség korlátozása nélkül kap döntési segítséget a belátási képességében korlátozott személy ‒ írja az Origo.

Az új Ptk. a döntéshozatalukban akadályozott nagykorú személyek számára a cselekvőképesség korlátozásán túl egyéb jogintézményekről is rendelkezik, így utal a támogatott döntéshozatal lehetőségére. A jogintézmény részletes szabályozására azonban nem került sor a Ptk-ban, ezért alkotott róla külön törvényt az Országgyűlés.

A támogatott döntéshozatal célja ‒ a cselekvőképesség korlátozása nélkül ‒ a belátási képesség kisebb mértékű csökkenésével élő személy számára döntési segítség biztosítása általános jelleggel vagy az ügyek egy csoportja tekintetében. A támogató kirendelésére a támogatott személy kérelmére, vagy a bíróság megkeresése alapján  is sor kerülhet, a kirendeléshez azonban mindig szükséges a támogatott személy egyetértése.

A támogató a segítségét, tanácsát szóban, személyes jelenlétével nyújtja, azonban a támogatott személy kérelmére vagy a gyámhatóság felhívására írásba kell foglalnia a támogatónak, hogy miben segítette és milyen tanáccsal látta el támogatottját. A támogató személye a gondnokhoz hasonlóan elsősorban a támogatott döntésétől függ, de lehetőség van hivatásos támogató kirendelésére is ‒ derül ki az Origo összefoglalójából.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában