Parlament előtt az új Ptk-val összefüggő törvénymódosítások

2013. október 22. 12:27
Beterjesztette a kormány a parlamentnek az új polgári törvénykönyv márciusi hatálybalépésével összefüggő törvénymódosításokat. Az előterjesztés mintegy száznyolcvan törvény módosítására tesz javaslatot.

A szükséges terminológiai átalakítások mellett több fontos változtatásra is sor kerül a Ptk-hoz valamilyen módon kapcsolódó törvényekben. A gyámügyi törvénybe bevezetik például az örökbefogadás utánkövetését, az egészségügyi törvénybe pedig bekerül a támogató döntéshozatal, valamint a művi meddővé tétel feltételei is módosulnak.

Mivel az új Ptk. a közkereseti és a betéti társaságot jogi személyiséggel ruházza fel, így számos ágazati törvényből kell majd kivenni a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság kategóriáját.

A vadvédelemmel, vadgazdálkodással kapcsolatos rendelkezések módosítása is szükséges a Ptk-nak a vad tulajdonjogáról és a vadkárokról rendelkező részeivel való összhang megteremtése érdekében.

Ezen kívül további módosítások terjednek ki a helyi önkormányzattal, építésüggyel, rendőrséggel, katasztrófavédelemmel, idegenrendészettel, élet- és vagyonbiztonság védelmével, a temetkezéssel, kulturális örökségvédelemmel és a kéménysepréssel kapcsolatos szabályozásra is, mert a normák utalást tartalmaznak a Ptk-ra vagy annak 2014-ben módosuló jogintézményeire ‒ közölte a KIM.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés