Visszaállítják a művi meddővé tétel szigorúbb szabályait

2013. október 25. 10:48

A 2006 előttihez hasonló, szigorúbb szabályozást állítja vissza az egészségügyi törvény módosítása, amelyet az Ab annak idején az önrendelkezési jog sérelme miatt semmisített meg ‒ írja a Nol.

A törvény várható módosítása értelmében csak az kérhetné a művi sterilizációt, aki elmúlt negyven éves és három gyermeke van. A KDNP és családvédő szervezetek üdvözlik a változást.

Hasonló szabályok voltak érvényben egészen 2006-ig, amikor az Alkotmánybíróság kimondta: a korlátozás sérti az önrendelkezési jogot. Azóta bármely nagykorú személy kérheti a beavatkozást, ha a szükséges várakozási idő letelte után sem gondolja meg magát. A szigorítás szükségességét felvető civil szervezetek szerint ez a szabályozás túlságosan megengedő és felelőtlenül adja egy ilyen horderejű döntés jogát ennyire fiatal emberek kezébe.

Nőjogi szervezetek és a TASZ viszont úgy látják: az életkori és a gyermekek számához igazodó korlátozások helyett inkább olyan garanciákat kellene a szabályozásba beépíteni, amelyek megakadályozzák, hogy bárkit akarata ellenére meddővé tegyenek, ugyanis szerintük nagyon gyakran cselekvőképtelen személyeken a gondnokuk végezteti el a beavatkozást.

A törvénymódosítási javaslat viszont az egészségügyi indokból elvégzett, valamint a korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen személyeknél elvégzett beavatkozások feltételeit nem módosítja, hanem csak az új Ptk. cselekvőképességet érintő szabályainak terminológiai átvezetésére kerül sor. ‒ foglalja össze a Nol.

A bejegyzés trackback címe: https://jog.mandiner.hu/trackback/11082