Ádernek nem tetszett a zsebszerződésekkel kapcsolatos módosítás

2013. november 8. 8:57
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a köztársasági elnök a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépés érdekében október végén elfogadott törvényt, mert véleménye szerint az nem felel meg az alkotmányossági követelményeknek.

A törvénymódosítás többek között lehetőséget adott arra, hogy az ügyész kezdeményezze a bíróságnál a semmisnek minősített zsebszerződéssel eladott földek állami tulajdonba vételét. A törvényjavaslattal kapcsolatban korábban Polt Péter legfőbb ügyész is aggályait fejezte ki.

Az államfő – az aláírásának megtagadását indokló, a parlamenti honlapon közzétett levelében – társadalmi elvárásnak nevezte, hogy az állam a jogszabályi feltételek kijátszásával született szerződésekkel szemben határozottan, és a hosszú ideje lezáratlan ügyekben alkotmányos alapokon nyugvó jogszabályok megalkotásával és az állami szervek eljárásával lépjen fel. 

Rögzítette ugyanakkor: az indokolásban meghatározott jogalkotói szándék és cél megvalósulását az szolgálja, ha a hatályos jogi környezetbe illeszkedő, az alkotmányossági követelményeknek megfelelő, és a jogalkotói célkitűzéseket érvényesítő normaszöveget fogadnak el. „A törvény ezeknek a feltételeknek nem felel meg” - közölte Áder János.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt levele itt olvasható.
http://www.keh.hu/pic/upload/2..
http://www.keh.hu/sajtokozleme..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában