Inkább vonattal?

Így figyeli az állam, hová utazunk

2013. november 11. 19:55
A parlament hétfői döntése nyomán létrejön a nemzeti utasadat információs rendszer, amely a schengeni övezeten kívülről érkező vagy oda induló légi járatokra vonatkozó utasadatokat fogja kezelni a lehetséges bűnelkövetők kiszűrése érdekében.

Pintér Sándor belügyminiszter indoklása szerint a schengeni övezeten kívülről érkező vagy oda induló légi járatok utasadatainak kezelése eredményesebbé teszi a hatóságok bűnmegelőző és felderítő tevékenységét, fokozza az ország és az Európai Unió biztonságát. A rendszer működésének lényege, hogy a kereskedelmi légitársaságok továbbítják a foglalási rendszerükben lévő adatokat az utasadat-nyilvántartónak, amely kockázatelemzéssel kiszűri azokat, akik érintettek lehetnek a meghatározott bűnözési formákban.

A központ jogosult adatokat kérni a személyi adat- és lakcím-nyilvántartóból, az utasadatokat pedig az átvételt követő öt évig tartja nyilván. Egy hónap elteltével az adatokat személyazonosításra alkalmatlanná kell tenni, ez azonban bűncselekmény vagy nemzetbiztonsági kockázat gyanúja esetén visszaállítható.

Célhoz kötötten adatot kérhet ki a rendszerből az Országos Rendőr-főkapitányság, a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a nemzetbiztonsági szolgálatok.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés