Eladó

Állampolgárságot tessék!

2013. november 13. 14:29
Hatszázötvenezer eurót kóstál a máltai állampolgárság, amit azonban csak az Európai Unión kívüli polgárok vehetnek meg. A szigetország jövedelmet vár a lehetőség bevezetésétől, emellett befektetőket is szeretnének az országba csábítani.

A máltai parlament kedden fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy az Unión kívülről bárki megvásárolhassa a szigetország állampolgárságát. Ez azonban nem olcsó, mintegy hatszázötvenezer eurót, azaz százkilencvenöt-millió forintnak megfelelő összeget kell kifizetnie annak, aki máltai állampolgár akar lenni. 

A törvénnyel a befektetőket akarják a szigetországba vonzani, és persze maga az „állampolgársági üzlet” is szép jövedelemmel kecsegtet. A miniszterelnök azt mondta: az első évben harmincmillió eurós bevétele lehet az országnak az állampolgárság-eladásból – írja az Index.

A máltai állampolgárság egyúttal munkavállalási és tartózkodási jogot is jelent az Európai Unió huszonnyolc tagországában. Málta a schengeni övezetnek is tagja,emellett állampolgárai az Egyesült Államokba is vízum nélkül utazhatnak. 

Az állampolgárság értékesítésével egy magáncéget bíztak meg, amelynek az ügyvezetője évi két-háromszáz vevőben reménykedik. 

Az ellenzéki Nemzeti Párt élesen kritizálta a törvényt, amiért az nem teszi kötelezővé az állampolgárságot vásárló számára sem a Máltán való folyamatos tartózkodást, sem a befektetést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés