Ombudsman: Nem diszkriminatív a levélben szavazás

2013. november 19. 10:35
Korábban a DK-s Molnár Csaba fordult az alapvető jogok biztosához, hogy kezdeményezze a választási eljárási törvény alkotmányossági felülvizsgálatát, mert a szabályozás csak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezőknek teszi lehetővé a levélben szavazást. Székely László szerint nincs ok a normakontrollra.

A választási eljárási törvény szerint csak azoknak a magyar állampolgároknak van lehetősége levélben szavazni, akik nem rendelkeznek magyarországi lakóhellyel. Ugyanakkor a magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás időpontjában külföldön tartózkodó állampolgárok nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, ők továbbra is csak a külképviseleteken szavazhatnak, ami sok esetben hosszabb utazást is igényelhet. A DK alelnökének beadványa szerint ez a szabály indokolatlanul tesz különbséget a magyarországi lakcímmel rendelkező, illetve nem rendelkező külföldi magyarok között. 

Az alapvető jogok biztosa válaszlevelében hangsúlyozta, hogy a szavazat leadásának módszerei közötti választás nem alkotmányossági kérdés mindaddig, amíg biztosítottak a megfelelő garanciák. Kiemelte továbbá, hogy az alkotmánybírósági gyakorlat szerint igazolható a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok és a magyarországi lakóhelyű, de a választás napján nem Magyarországon tartózkodó választópolgárok közötti különbségtétel. Az Alkotmánybíróság ugyanis idén januárban egy határozatában megállapította, hogy a választópolgárok összessége a lakóhelyük tekintetében nem tekinthető homogén csoportnak, ezért a kifogásolt rendelkezés diszkriminatív jellege sem vizsgálható.

Székely László vizsgálata során megállapította: nem jelent hátrányos megkülönböztetést a választási eljárási törvény azon rendelkezése, amely szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok nem szavazhatnak levélben.

A határon túli magyarok és a külföldön dolgozó választópolgárok szavazásának szabályozását több ellenzéki párt is bírálta korábban. Szabó Máté korábbi ombudsman szeptemberben foglalkozott a kérdéssel, de végül is nem látott okot arra, hogy az ügyben Alkotmánybírósághoz forduljon. Székely László rámutatott: az akkor kialakított ombudsmani álláspont óta nem történt lényeges változás a választójogi szabályozásban, így a korábbi álláspont megváltoztatása nem indokolt.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azok a megbízhatatlan, külföldön elő magyarországi magyar állampolgárok még a végén nem a Fideszre szavaznának.
Ez reális veszély, hiszen elmentek külföldre, mert nem látják azt amit a vezér mond, hogy otthon már Kánaán van. Mindig csak a saját meg a gyerekeik jövőjére gondolnak azok az önző disznók...

A kulonbsegtetel a kulfoldon LETELEPEDETT es a kulfoldon IDEIGLENESEN tartozkodo magyar allampolgarok kozott van.

Elobbiek nem szerepelnek alapbol egyetlen nevjegyzekben sem, csak ha kerik kulon a felveteluket. Tehat egy kozponti nevjegyzekbe kerulnek, mashol nem szerepelnek, nem szerepelhetnek.
Utobbiak szerepelnek a lakohelyuk szerinti nevjegyzekben, itt tehat ellenorizni kellene, hogy nem tortenik-e kettos szavazas. Ez, ha nem a mar bevalt kulkepviseleti nevjegyzekbe valo atkeres alapjan tortenik, hanem utolagos ellenorzesek szuksegesek, jelentos tobbletterheket ro a rendszerre.

Persze mindez nem lenne gond, es vigan szavazhatna mindenki levelben, ha nem furjak meg a ballibek a valasztast megelozo regisztraciot, ami pont emiatt lett kitalalva ugye.

Ennyi. Par hetre, honapra kulfoldre utazok sokkal tobben vannak mint a letelepedok, nem fognak a kedvukert minden esetben ellenorzest csinalni hogy nem jott e haza a delutani geppel es szavazott le otthon is.

Aki meg kiment mint Orbanutalo menekult, ahogy ballibak szeretik hangoztatni, az jelentkezzen szepen ki arrol a cimrol ahol ugyse lakik. Es ne igenyeljen a magyar lakcimkartyaja miatt magyarorszagi segelyeket/gyest/esatobbit, ugy hogy kozben meg nem otthon adozik.

Szoval itt a kerdes inkabb az: aki gazdasagi menekultkent elmegy Magyarorszagrol es feleje se akar nezni, meg kulfoldon akar elni, az miert akarja annyira megtartani a magyar lakcimkartyat? Csak nem azert mert szukseges nehany segelyhez/csaladtamogatashoz?

Kulfoldon dolgozom egyebkent :)
Es nem volt megterhelo kijelentkezni a magyarorszagi lakcimrol, szoval nem ertem masoknak ez miert okoz problemat.
Igaz en nem is hasznalnam semmire a magyar lakcimkartyat ha meg meglenne...

A Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkezők csak személyesen regisztrálhatták volna magukat az illetékes okmányirodában, tehát számukra ez sem lett volna megoldás.
Merthogy munkaidőben nem olyan könnyű hazaugrani külföldről.
Szóval a pejparipa pimpilimpijét tudtak volna "vígan szavazni levélben"!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában