Mi a közös a szemészben és a nőgyógyászban?

2013. november 25. 13:20

Hidvégi Fanny
A TASZ jelenti
Nem csak az a probléma, hogy a kezelést végző orvosok túl sok adathoz férnek hozzá, hanem az eleve túl sok adatot ráadásul túl sokan láthatják.

„A rendszer bevezetésével jelentősen módosul az egészségügyi adatvédelmi törvény, de a szabályozási filozófia sajnos nem változik. A tervezet részletszabályai mögött végig az az elgondolás húzódik meg, hogy a kezelőorvosok és állami szervek adatkezelési jogosultsága automatikus, nem igényli az érintett, azaz a beteg hozzájárulását. Bár a gyógykezelés valóban hatékonyabbá tehető a beteg kórtörténetének behatóbb ismeretével, azonban még ennek érvényesülése érdekében sem lehet garanciák nélkül, teljesen kitágítani a személyes adatokhoz való hozzáférést, azaz a másik oldalról nézve a magánszférát korlátozni.

Egy elektronikus egészségügyi rendszer létrehozható lenne oly módon is, hogy a magánszféra védelmét tiszteletben tartva az érintett hozzájárulásához kötött, hogy a kezelőorvos a beteg mely adataihoz férhet hozzá. Ezzel biztosan elkerülhető lenne, hogy egy szemüveg felírásakor a szemész tudomására jusson a beteg legutóbbi citológiai vizsgálatának eredménye. Ahhoz ugyanis a szemésznek semmi köze és a beteg látásának javításához picit sem járul hozzá ez az ismeret. (...)

A magánszféra megfelelő védelméhez elengedhetetlen lenne legalább az, hogy az érintett minden esetben tudomást szerezzen róla, ha akár egy orvos, akár egy állami szerv megkísérel hozzáférni az egészségügyi dokumentációjához. Ideális esetben itt is szükségesnek tartanánk a beteg hozzájárulását. Ugyanakkor, ha az opt-out szabályozás keretein belül gondolkodunk, egy erre figyelmeztető jelzés a minimumkövetelmény. Ez a megoldás legalább arra jó lenne, hogy az érintett hatékonyabban, célzottan tudna tájékozódni személyes adatai kezeléséről, élve információs önrendelkezési jogával és adott esetben jogorvoslati lehetőséggel élhetne.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nem csak az a probléma, hogy a kezelést végző orvosok túl sok adathoz férnek hozzá, hanem az eleve túl sok adatot ráadásul túl sokan láthatják."


Én még nem láttam, amit a nőgyógyásza lát. Ne is erőltesse.
És nem is érdekel, mert van gusztusom.

Aztan majd az orvosok elott rejtve lesz a teljes dosszie, es nem fogja latni hogy egy masik kezeles kapcsan kapott a delikvens egy olyan injekciot, amit nem szabadna egyutt adni azzal az antibiotikummal amit most o felirni szandekozik.

Gratulalok a baromsag ujabb magasiskolajahoz.

Most oszinten, ki nem szarja le ha a szemesz latja pl a verkepemet? Orvos az orvos, orvosi titoktartas meg letezik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés