AB: Alkotmányellenes volt a bírósági ügyáthelyezés

2013. december 3. 14:45
Alkotmányellenes volt a bírósági ügyáthelyezések alapjául szolgáló korábbi törvény – közölte az Alkotmánybíróság (Ab) kedden.

Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható hétfői döntés szerint az időközben már hatályon kívül helyezett rendelkezések egyrészt sértették a tisztességes eljárás két követelményét – a törvényes bíróhoz és a pártatlan bírósághoz való jogot –, másrészt azért is alkotmányellenesek voltak, mert az ügyáthelyezésről szóló határozat ellen nem biztosítottak jogorvoslatot.

 
Az Ab a többi között a Hagyó Miklós volt fővárosi szocialista politikus büntetőperének Kecskemétre helyezése miatt benyújtott alkotmányjogi panaszok alapján hozta meg határozatát, amely azonban a konkrét ügyet, illetve Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezésről döntő határozatát nem érinti. A 15 tagú testületből a többségi határozat egyes, különböző részleteihez nyolc alkotmánybíró fűzött különvéleményt.
 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Viszont az nem ellenkezik az alkotmánnyal, hogy a túlzsúfolt Budapesti, Pest megyei bíróságokon évekig húzódnak az ügyek. A bíróságok gyors működése nem alkotmányos követelmény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés